Bh. građani gube dvojno državljanstvo

Hrvatska krši sporazum

Posljedice nezasjedanja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine već osjete brojni bh. građani. Naime, dok Hrvatska neopravdano traži odricanje od bosanskohercegovačkog državljanstva osoba koje žele steći hrvatsko državljanstvo, uz prava Bosanaca i Hercegovaca nema ko stati.

Posljednji put za zajednički sto svi državni ministri sjeli su krajem marta, a suštinski važna pitanja za ekonomiju i građane BiH ostaju neriješena. Tako i upozorenja da susjedna Hrvatska krši Sporazum o dvojnom državljanstvu postala su mrtvo slovo na papiru, jer podaci pokazuju da je od 1.187 osoba zatražen ispis iz bh. državljanstva, a u cilju stjecanja državljanstva Hrvatske.

Ne postoje jasni podaci koliko državljana Bosne i Hercegovine ima i državljanstvo Republike Hrvatske te bi li trend odricanja od državljanstva u budućnosti mogao predstavljati opasnost za promjenu etničke slike BiH.

Na nekoj od narednih sjednica ministri bi mogli donijeti odluku hoće li naša zemlja uzvratiti recipročnim mjerama, prenosi Dnevni Avaz.