Bh. hadžije na Arefatu, svi se osjećaju dobro

U dolini brda Arefat u Saudijskoj Arabiji okupile su se ovogodišnje hadžije iz cijelog svijeta kojih ove godine ima više od dva miliona, a među njima i 1.680 hadžija iz Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da su hadžije iz BiH žive i zdrave te da se osjećaju dobro.

Tokom boravka na Arefatu, za bh. hadžije je organizovano zajedničko predavanje, druženje, kao i učenje Kur`ana i ilahija, dok će na kraju boravka na Arefatu biti proučena i zajednička arefatska dova.

– Cijeli dan ćemo biti u našim dovama i sa našom lijepom domovinom BiH, s našim Bošnjacima i svim ostalim građanima naše domovine koji BiH osjećaju svojom. U ovim našim dovama se sjećamo svih onih koji imaju pravo biti u našim dovama, a to su naše porodice, prijatelji, šehidi, porodice šehida, rahmetli predsjednik Alija Izetbegović, kojeg se uvijek s ponosom sjećamo – dodao je Halilović.

Kazao je da je “Dan Arefata najodabraniji dan u godini”.

– To je dan u kojem Allah dž.š. najviše svojih robova oslobađa džehennemske vatre – dodao je.

Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 09. zul-hidždžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Deveti dan mjeseca zul-hidždžeta naziva se Dan Arefata. Puno je hadisa Muhammeda a.s. koji govore o važnosti i značaju Dana Arefata. Kaže se da se Gospodar spušta na zemaljsko nebo u zadnjoj trećini u noći, a jedino na Dan Arefata Allah dž.š. se spušta u danu.

Stoga su prethodnici muslimana ostavljali svoje potrebe, osamljivali se na Dan Arefata od ikindije do akšama i dovili, jer najbolja dova je dova na Dan Arefata, a molitelji su dobročinitelji i prema sebi i prema drugima.