Heftičnjak: BH košarkašice – bolje lice napaćene zemlje

heft100

Čitate jubilarni, 100. ''Heftičnjak'', u kojem analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Dakle, već 100. sedmicu plovimo burnim vremenima, kako bi našim čitateljima donijeli pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja. Nastavljamo zajedno!

Zmajice su nam pokazale kako se postaje važan u Evropi

Na lice napaćenog naroda ove napaćene zemlje rijetko dođe osmijeh, a ove sedmice su naše košarkašice donijele dva puta veliku radost. Selektor Goran Lojo i njegove cure su fantastični na Evropskom prvenstvu, te smo uspjeli upisati dvije velike pobjede protiv velikih favorita – Belgije i Turske. U trećoj utakmici smo, nakon velikog povratka i borbe, izgubili od Slovenije čime smo zauzeli drugo mjesto u grupi i plasman među najboljih 12 reprezentacija Evrope, što je historijski uspjeh i najbolji rezultat naše ženske selekcije. Za prolaz u četvrtfinale igrat ćemo protiv Hrvatske ili Češke i Bosna i Hercegovina ima šansu da radost širi i dalje! Ono što je posebno ostalo upečatljivo jeste borba naših Zmajica koje su pokazale da ova zemlja može bolje, da ima potencijal da bude među najboljima u Evropi. Također, selektor Lojo i njegove cure djeluju kao tim, zajedno i Marica, i Jaquel, i Nikolina, i legendarna Raza koja ih bodri sa klupe... Svi ko jedna za BiH! To je formula uspjeha i kako sreće da ih ne slijedimo u svakom segmentu života. Tako bi Bosna i Hercegovina izašla iz ovog jada i čemera i postala normalnom državom. Cure, sretno i dalje, Bosna i Hercegovina je uz vas. Donesite narodu još osmijeha na lica.  

 

Nezavisni blok: Crna Gora kao balkanski Vili Brant

Crna Gora je napravila važan, demokratski iskorak u suočavanju sa prošlošću kao i istinskom željom za poštivanjem demokratskih principa i regionalnom saradnjom i pomirenjem. U Skupštini Crne Gore ove sedmice je usvojena Rezolucije o genocidu u Srebrenici, čime je ova država pokazala da želi evropsku budućnost i da se jasno distancira od Srbije koja i dalje negira genocid, iako je presudom Međunarodnog suda u Haagu kao jedina zemlja na svijetu osuđena za nespriječavanje genocida. Da je skupštinska većina dosljedna, dokazala je i smjenom ministra pravde i ljudskih prava, koji je na istoj sjednici smijenjen zbog negiranja genocida. I dok čitav demokratski svijet pozdravlja ovakvu odluku, iz Srbije i dalje dolaze prijetnje i negiranje svih pravnih normi demokratskog svijeta. Reagovali su i brojni domaći političari, kao i stranke: - Skupština Crne Gore jučer je postala balkanski Vili Brant (Willy Brandt). Ova civilizacijska, hrabra odluka treba motivisati i druge da na najvećim ratnim zločinima i genocidu ne smiju graditi svoju budućnost. Ratni zločinci moraju biti odbačeni i u obrazovnom sistemu i javnom diskursu. Suočavanje sa prošlošću i katarza nešto je bez čega prošlost na ovim prostorima nikada neće završiti. Crna Gora je jučer stavila važnu tačku u tom procesu i to snažno pozdravljam – kazao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

 

Optužnice za korupciju u izbornoj godini?

Obračun sa korupcijom ostaje sine qua non, uslov bez kojeg Bosna i Hercegovina ne može napredovati. Ovaj gorući problem ne može se riješiti bez aktivnijeg angažmana međunarodne zajednice. Prvi koji se upecao u korupcijsku mrežu (a da je vidljiva uloga međunarodnog faktora) jeste – prvi do Bakira – Asim Sarajlić. Da, to je onaj Bakirov koordinator za završavanje posla, o čemu je sam svjedočio na snimku kojeg je objavio Semir Efendić. A evo plete se mreža oko i drugog aktera (koji je sa Sarajlićem ''završio'' izbor Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva) sa tog famoznog snimka, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. Naime, ovih dana je u Tuzli uhapšen Denis Prcić, šef univerziteta koji je izdao Mehmedoviću sumnjivu diplomu. Obruč oko Bakira Izetbegovića se steže. Iako tako ne izgleda, obruč se steže i oko Dragana Čovića, jer doživljava poraz za porazom u želji da ucjenama nametne diskriminatorski izborni zakon. Dodik je odavano na američkoj crnoj listi, tako da se vodećoj trojci ne piše dobro u narednom periodu. I na građanima Bosne i Hercegovine je da ih kazni na sljedećim izborima, ako ih ruka pravde ranije ne dohvati...

 

Krajišnici ljuti: Dok Kupres kosi, USK vodu nosi, a ministar Dedić se češlja

Nikoga ne ponižava aktuelna vlast u državi i Federaciji kao Krajinu. Zbog raspodjele novca iz ministarstva za kulturu i sport poznati sportski i društveni radnik, pisac i aktivista Ramiz Huremagić nije krio svoju ljutnju i napisao je kako se ovim nameće teza da su Krajišnici najnepismeniji i najnekulturniji u BiH. Nakon Javnog poziva na državnom nivou za grantove za kulturu, gdje je na USK došlo sveukupno 38 hiljada KM, sada smo potvrdu dobili i iz Federalnog ministarstva kulture i sporta. Od 1 miliona i 384 hiljade KM iz proračuna FBiH u 2021. putem transfera za kulturu od značaja za F BiH na USK je došlo svega 27 hiljada KM, istakao je Huremagić. - Ilustracije radi (i nemojte slučajno da kome padne na pamet da vrijeđa ove ljude i ovu manifestaciju) samo kosidba u Kupresu je dobila 18 hiljada KM kroz dva granta (12 hiljada općinskom načelniku i 8 hiljada za udrugu koja promoviše događaj) a općina Kupres je ukupno dobila 22 hiljade KM. Isto tako, ilustracije radi, općina Kupres ima populaciju od 5057 stanovnika (popis 2013.) dok USK ima populaciju od 299 343 stanovnika, istakao je Huremagić.

Nezadovoljni Krajišnici saglasni su da nije sva krivica u Sarajevu, ili Mostaru. Prstom upiru u ministra poljoprivrede i šumarstva i visokorangiranog funkcionera SDA Šemsudina Dedića. Inače Dedić u javnosti važi za najćutljivijeg parlamentarvca u BiH.

 

Arijana Memić: Od Alise smo samo tražili da nam kaže ko je ubio našeg Dženana

Nakon godina poricanja i pozivanjem na amneziju, konačno je uhapšena Alisa Mutap koja je bila na licu mjesta kada je stradao Dženan Memić. Njegova porodica uz podršku advokata Ifeta Ferageta zaslužuje svaku vrstu podrške i njihova borba protiv sistema koji krije ubice Dženana Memića treba da bude inspiracija svakom čestitom čovjeku. Sestra stradalog Dženana, obratila se okupljenim građanima koji su ih došli podržati. Ona je istakla da hapšenje Alise Mutap nije kraj te da ih još čeka duga borba.

- Sretni smo jer smo uspjeli dokazati da smo svih ovih godina govorili istinu i da nikada ne mislimo odustati. Jučer su uhapšene četiri osobe među kojima je i Alisa Mutap Ramić i od nje smo tražili da samo kaže ko je ubio našeg Dženana. Nikada nije htjela reći iz nekih njenih razloga, ali uskoro ćemo saznati koji su to. Ova privođenja nisu bitna samo za našu porodicu nego cijelu bh. javnost zbog kriminalnih tokova unutar institucija BiH. Sada znamo da su svi jednaki pred zakonom i da će odgovarati za svoja djela – istakla je Arijana zahvalivši se svim medijima i građanima koji porodici Memić sve ovo vrijeme daju podršku u borbi za istinom i pravdom.

 

Coca-Cola doživjela gubitak zbog Ronaldovog poteza

I dok se na travnjacima širom Evrope bije bitka ko će biti najbolja fudbalska nacija Starog kontinenta, potez Portugalca Cristiana Ronalda je izazvao pravu lavinu reakcija. Naime, tokom konferenciju za medije prije utakmice s Mađarskom, Ronaldo je pomjerio bočice Coca-Cole sa stola, pokazajući na bocu obične vode, te da to treba piti. Ovaj Ronaldom potez je poremetio i stanje na burzama, a posebno su bile neugodne posljedice za američkog proizvođača gaziranih pića. Nakon njegovog poteza, vrijednost dionice Coca-Cole na berzi pala je s 56,10 dolara na 55,22 dolara, odnosno 1,6 posto, službeni su podaci na berzi. Vrijednost kompanije je tako pala s 242 milijarde dolara na 238 milijardi. Drugim riječima, gubitak kompanije iznosi četiri milijarde dolara. Nakon Ronalda, i Paul Pogba je maknuo bocu piva Heineken, zbog vjerskih uvjerenja, a UEFA je donijela novo pravilo da niko više ne smije dirati obilježja sponzora. Dakle, bitke se biju i van zelenog terena...