Formiranje vlasti: Bh. političarima stigle poruke iz ambasada SAD-a i Velike Britanije

Iz ambasada SAD-a i Velike Britanije u Sarajevu su poručili da u što skorijem roku treba formirati vlasti na nivou Federacije BiH i države.

Nadamo se uspostavljanju predsjedništva FBiH i entitetske vlade bez daljnjeg odgađanja. Kako su Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini već istakli, proces uspostavljanja vlasti na svim nivoima je neophodan uslov kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila daljnji napredak u procesu integracije u EU. Nema više vremena za gubljenje. Puno posla je pred svima nama", rekli su nam u Ambasadi Velike Britanije u BiH.

Budući da su u toku pregovori o formiranju vlasti i nove političke kombinatorike te da postoji mogućnost preslaganja vlast u kantonima gdje su formirane vlade koje su počele rad, poput one u Kantonu Sarajevo, upitali smo obje ambasade za komentar.

"Građani su svoj stav iskazali na oktobarskim izborima i njihovu odluku treba ispoštovati. Bilo bi dobro da se formiranje vlada okonča bez odgađanja, kako bi što prije počeli raditi", rekli su iz Ambasade Velike Britanije.

Iz Američke ambasade još jednom su pozvali političke lidere svih stranaka u Bosni i Hercegovini da odustanu od oštre retorike i politike odvlačenja pažnje od stvarnih problema te da se, umjesto toga, skoncentrišu na proces formiranja vlasti koja će provoditi reforme kako bi Bosna i Hercegovina napredovala na putu ka EU i NATO savezu. 

"Integracija u ove dvije institucije je najbolja garancija stabilnosti, sigurnosti i budućeg prosperiteta u Bosni i Hercegovini", poručili su iz ove ambasade, kako prenosi Klix.ba.