Biciklisti i maratonci krenuli iz Bihaća put Srebrenice

U organizaciji Kluba ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća je jutros put Srebrenice krenulo 300 biciklista i osamnaest maratonaca iz Bosne i Hercegovine i još deset zemalja svijeta. Petnaestim biciklističkim maratonom Bihać - Srebrenica pod nazivom “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi“ , te desetim trkačkim maratonom, biciklisti i atletičari obilježiti će 24. godišnjicu stradanja nedužnih Bošnjaka iz zaštićene zone UN-a Srebrenice.

“Evo i petnaestu godinu za redom okupljamo se u Bihaću i kroz tri etape mi biciklisti ćemo prisjetiti se tragedije stradanja nedužnih civila Bošnjaka u Srebrenici, suosjećajući sa patnjom i bolom preživjelih Srebreničana. I ove godine mi sa zapadne kapije naše domovine put Srebrenice nosimo parolu ¨Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi“ - kazao je Ermin Lipović, predsjednik KES Limit.

Sa gradskog trga bicikliste i maratonce ispratio je veliki brog Bišćana, a među njima predstavnici Grada Bihaća i Cazina, gradonačelnik Šuhret Fazlić i savjetnik gradonačelnika Cazina Jusuf Bajrektarević.

„Bišćani i svi Krajišnici ponose se sa učesnicima biciklističkog i trkačkog maratona i hvala svima koji su i ove godine dio ove priče koja šalje poruke mira, ali i poruke da dok god ima nas živih biti će i Bosne i Hercegovine i biti će sjećanja na sve nevino ubijene žrtve genocida u Srebrenici, ali i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine„ - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na isti put krenuli su i bihaćki planinari, u organizaciji Planinarskog društva "Horizont". Oni će se pridružiti Maršu mira do Srebrenice, koji kreće iz Nezuka kod Sapne.