MCP / Potpisan ugovor: Građani BiH će među prvim dobiti vakcinu za COVID-19

.
Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, je, u ime BiH, potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za cjepiva) o nabavci vakcina za građane BiH.

 

"Naime, Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi je u julu ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija, Globalna alijansa za cjepiva (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX), a koji će biti administriran od strane GAVI-a.

Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je Svjetska zdravstvena organizacija prethodno upoznala članice sa Instrumentom COVAX i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavi i financijskim obvezama", saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

Ugovor o nabavci vakcina sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, konačno i potpisan danas.

 

"Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za građane BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju, koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. Bosna i Hercegovina se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za cjepiva predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti cjepiva protiv COVID-19", navedeno je u saopćenju.