BiH će od Hrvatske tražiti da obustavi izgradnju Pelješkog mosta

Home

BiH će od Hrvatske tražiti da obustavi izgradnju Pelješkog mosta


Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH na jučerašnjem cjelodnevnom zasjedanju između ostalog su zaključili da se Hrvatskoj pošalje nota o obustavi svih radova na izgradnji Pelješkog mosta dok se ne postigne obostrana saglasnost.

Usvojena je inicijativa zastupnice Hanke Vajzović (DF) o narednim koracima koje je potrebno poduzeti.

"Zadužuje se Vijeće ministara BiH da pripremi i najkasnije do sljedeće sjednice Predstavničkog doma PSBiH svim poslanicima dostavi cjelovit i detaljan izvještaj o aktivnostima vezanim za izgradnju Pelješkog mosta i događanjima u vezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja". 

Usvojen je zaključak da Vijeće ministara BiH dostavi sve sporazume – ugovore ili druga akta potpisana od BiH, a vezano za granicu BiH i Hrvatske, kao i za izgradnju i odobrenje aktivnosti izgradnje mosta Pelješac. 

Zaključeno je da se Republici Hrvatskoj uputi nota da se obustave sve aktivnosti Republike Hrvatske u vezi sa izgradnjom mosta Pelješac dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost, kao i da se sve nadležne institucije za ovo pitanje aktivno uključe u ove aktivnosti. 

Na kraju, usvojen je i zaključak u kojem se Ministarstvo komunikacija i prometa BiH zadužuje da prati aktivnosti oko ovog pitanja i o tome izvještava PSBiH.

Hrvatska već uveliko radi na izgradnji Pelješkog mosta, a konkretni radovi trebali bi početi najesen ove godine. Rok za završetak izgradnje je 3,5 godine. Ovaj projekat podržat će i Evropska unija sa 357 miliona eura.

Ipak mnogi u BiH smatraju kako će ovaj projekat naštetiti BiH, jer će pomorski zatvoriti nađu zemlju, onemogućavajući brolazak velikih brodova ispod Pelješkog mosta prema Neumu.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović nedavno je izjavio da BiH i Republika Hrvatska nisu ratificirale u svojim parlamentima sporazum o granici, a pitanje izgradnje Pelješkog mosta je zapravo pitanje svih pitanja za budućnost pristupa BiH otvorenom moru.

Zbog svega toga ovo pitanje je i pokrenuto u državnom parlamentu BiH, a rezultiralo je zaključkom kojim će se tražiti da Hrvatska obustavi radove do postizanja obostranog dogovora.

 

(Izvor: Klix)

Objavio: Čet, 06/07/2017 - 07:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top