BiH će tražiti izručenje navodnog agenta Mossada

Nakon što što je Ministarstvo pravosuđa Tunisa u srijedu ustvrdilo da je jedna od optuženih osoba, navodno izraelskih špijuna, osumnjičenih za atentat na Hamasovog inženjera uhapšena u Hrvatskoj, Radiosarajevo.ba od više pouzdanih izvora u sigurnosnom sektoru saznaje da će  Bosna i Hercegovina zatražiti njegovo izručenje našoj zemlji!

Hamas i Hezbolah

I Hezbolah i Hamas, naime, optužuju Mossad za ubistvo Mohameda Zouarija (49) koji je izrešetan ispred vlastite kuće u tuniskom lučkom gradu Sfaxu u decembru 2016. godine.

Hamas je još prošle godine tvrdio kako su izraelski špijuni koristili bosanskohercegovačke pasoše kako bi ušli u Tunis i ubili Zouarija, koji je inače posjedovao i belgijsko državljanstvo.

O ovom slučaju uvelike posljednjih dana pišu i mediji u Izraelu. Ranije su prenijeli izjavu tuniškog zvaničnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubistvo te da je jedan od njih uhapšen u martu u Hrvatskoj.

Zasad institucije BiH znaju za jednu osobu. Kako sada stvari stoje, bh. vlasti vjeruju da je riječ "autohtonom bh. državljaninu" koji se nalazio na crvenoj Interpolovoj potjernici. Kao naš državljanin, on ne može biti izručen Tunisu. BiH, naime, ne dozvoljava izručenje svojih državljana, te ima prednost pri eventualnoj ekstradiciji. Naknadno će biti utvrđivano je li riječ o eventuanom korištenju krivotvorenog pasoša, kao i o tome hoće li se navedenoj osobi suditi u BiH na mogući zahtjev Tunis. Također, javnosti nije poznat identitet navedene osobe.

Izraelski mediji javljaju, pozivajući se na Ministarstvo pravosuđa Tunisa, kako je osumnjičeni špijun uhapšen prije dva mjeseca u Hrvatskoj, no hrvatske vlasti ga navodno odbijaju izručiti Tunisu, što se može dovesti u vezu sa našim informacijama o bh. zahtjevu.

Prema našim saznanjima, u sve aktivnosti uključeno je Ministarstvo pravde BiH, ali zasad o svemu šute.

Stiče se utisak da je slučaj koji je digao na noge Hrvatsku i Tunis u BiH obavijen velom tajne. Glasnogovornik Ministarstva sigurnost BiH Admir Malagić uputio nas je na ministarstva pravosuđa i vanjskih poslova BiH. No, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Stanislava Marić, također, nije imala informacija o navedenom slučaju.

U kratkom odgovoru Hini MUP Hrvatske je potvrdio da je 13. marta 2018. "temeljem međunarodne potrage Interpola Tunis u Republici Hrvatskoj uhapšen državljanin Bosne i Hercegovine”.

"Nakon hapšenja određen mu je ekstradicijski pritvor, dok je postupak izručenja u nadležnosti pravosudnih tijela Republike Hrvatske”, kažu u MUP-u.

Korisnik pasoša

Inače, neimenovani stručnjak za sigurnost je u hrvatskim medijima upozorio da je teško reći kolike veze trenutni korisnik pasoša ima s počiniteljem ubistva u Tunisu.

"Takve likvidacije rade vrhunski profesionalci koji imaju 10 identiteta, a pošto se radi o Izraelu vrlo lako je moguće da je tu u pitanju namjerna zamjena identiteta da se prikriju stvarni atentator", kazao je taj ekspert.

Inače, Zouari, koji je bio inženjer u avijaciji i državljanin Tunisa, potvrđen je od Hamasa kao centralna figura u njihovom programu razvoja oružja. Smatrali su ga pionirom u razvijanju dronova. Izrael za sada još nije preuzeo odgovornost za atentat i odbija odgovoriti na optužbe Hamasa da oni stoje iza ubojstva tuniskog inženjera.

Srbi, Hrvati ili Bošnjaci

Hassan Haidar Diab, novinar zagrebačkog  "Večernjeg lista " s iskustvom ratnog reportera u Siriji kazao je za Radiosarajevo.ba da se radi o dva državljanina BiH koji su navodno učestvovali u atentatu na visokog zvaničnika Hamasa, izuzetno bitnu osobu.

"Nikakvi detalji ne izlaze u javnost. Hrvatska ni demantira niti potvrđuje navedena saznanja. Ministarstvo pravde tvrdi da je jedan uhapšen. On je bio u procesu izručenja Tunisu, no BiH je reagirala i stopirala izručenje. BiH ne izručuje svoje državljane.Sada je pitanje, dali se radilo o jednoj ili dvije osobe, te kakva je njihova sudbina. Ne znamo da li s Bošnjaci, Hrvati, Srbi. Radi se o dva agenta koje je, navodno, mobilizirao Mossada. To nije problem samo za BiH, već i cijelu region", kazao je Diab.

Podsjeća da Izrael u ovakvim slučajevima ne preuzima odgovornost.

 "Oni su ubili mnogo ljudi. Ubili su zapovjednika Hezbolaha, no nikada o tome nisu javno govorili. Nedavno je izvršen atentat u Maleziji. Njima je prioritet likvidirati ljude koje smatraju opasnim. Izrael neće reagirati i reći ovo su naši agenti ili nisu. Ali ne treba isključiti mogućnost da i Izrael zatraži njihovo izručenje. Još je nepoznato da li su to stvarno bili bh. državljani, da li su autohtoni bh državljani. Možda je riječ o Arapima. Govorilo se o osmorici Tunižana, Alžiraca, a među njima ove dvije osobe, državljana BiH. Mislim da bi bh. institucije trebale što prije reagirati i zvanično razjasniti ovu situaciju jer se ovim državi BiH nanosi šeteta", zaključuje Diab.