BiH članica IAU, Jahorina Maxi Trail ogledna trka za Svjetsko prvenstvo

Home

BiH članica IAU, Jahorina Maxi Trail ogledna trka za Svjetsko prvenstvo


Dvije velike novosti želim podijeliti s vama.

Prva je da je Bosna i Hercegovina postala članica Međunarodne asocijacije ultra maratonaca (International Association of Ultrarunners - IAU) što znači da već možemo početi planirati nastupe na svjetskim prvenstvima u ultramaratonima.

Naši ultramaratonci su do sada mogli individualno nastupati na nekim od ovih prvenstava, međutim na osnovu ovog članstva, moći će formirati ekipe, odnosno državnu reprezentaciju. Inače, IUA djeluje pod okriljem Međunarodne asocijacije atletskih federacija (International Association of Athletics Federations- IAAF) i posvećena je razvoju trčanja na ultra dugačkim distancama a sve u skladu s pravilima i propisima IAAF-a.

Kao međunarodno tijelo ključno za ultramaratone ima cilj da promoviše i razvija dugoprugaško trčanje širom svijeta na način da podržava i ohrabruje spefične aktivnosti u svakoj od kontinentalnih oblasti IAAF-a.

Glavna takmičenja IAU su:
Svjetsko prvenstvo na 100 km pod pokroviteljstvom IAAF-a
Svjetsko prvenstvo u trčanju na 24 h
Svjetsko prvenstvo u trail trčanju
Svjetsko prvenstvo na 50 km

Već 10. juna u Italiji (Bada Prataglia) se održava Svjetsko prvenstvo u trail trčanju (ove godine 50 km) u organizaciji Međunarodne asocijacije ultra maratonaca i Međunarodne asocijacije za trail trčanje (International Trail Running Association - ITRA), a 1-2 jula u Velikoj Britaniji (Belfast) Svjetsko prvenstvo u trčanju na 24 sata.

Od zemalja iz Regiona, u Italiji će nastupiti samo hrvatska reprezentacija koja broji 7 muškaraca i 5 žena koji su se 9. aprila kvalifikovali na takmičenju 100 milja Istre, trka na 69 km. U Belfastu će nastupiti 4 ultra maratonaca iz Srbije (3 muškarca i 1 žena) koji su ostvarili normu za ovo takmičenje i Mirsad Abdaković kao predstavnik BiH.

Trebalo je…

Trebalo je tačno godinu dana da stvari posložim, nađem vremena, isplaniram, pokrenem sebe i druge da se BiH konačno učlani u ovu asocijaciju. Zapravo, prvo je trebalo da u Zagrebu prošle godine u aprilu sretnem Dragana Jankovića, trenera hrvatske ženske ultra maratonske reprezentacije (to su one cure što su svjetska elita na ultra maratonima na 50 i/ili 100 km) i da mi predloži da se prijavimo na Svjetsko prvenstvo u trail trčanju koje se trebalo održati u Portugalu.

“Nismo mi još taj nivo”, odgovorila sam. “Moraćete od nečeg početi”, zbrusio je.

Sedam dana kasnije trčala sam 100 milja kroz Istru zajedno s Mirsadom Abdakovićem, vlasnikom više bh rekorda u različitim ultramartonskim disciplinama. Kad provedete toliko kilometara i sati s nekim na stazi, otvorite razne teme pa je tako i status naših ultra maratonaca bio jedna.

Saznala sam da BiH nije članica saveza ultra maratonaca, da ne možemo nastupati na svjetskim i evropskim prvenstvima kao bh reprezentacija te da nešto treba preduzeti.

Da skratim priču, od tad pa do danas, Mirsad je osnovao udruženje Klub ultramaratonaca BURT, ja sam okupila i okupljam ultramaratonce iz BiH koji su sad članovi udruženja, BURT je postao član Atletskog saveza Bosne i Hercegovine (ASBiH), a krovni atletski savez član IUA.
Zatvoren krug.

Maxi Trail ogledna trka za Svjetsko prvenstvo

Druga velika novost je da je sad već izvjesno da će Maxi Trail kao jedna od ukupno 4 trke koje 29-30.07.2017. godine organizujemo u okviru Jahorina Ultra Traila, biti kvalifikacijska, odnosno ogledna za nastup na Svjetskom prvenstvu u trail trčanju 2018. godine.

Na prijedlog Mirsada Abdakovića, uz saglasnost većine članova BURT-a, te podršku ASBiH, Maxi Trail će biti prva trka na kojoj će se za mjesto u bh reprezentaciji boriti najbolji domaći trail trkači i trkačice.

Tačnije, selektor bh dugoprugaške reprezentacije, Dragoljub Čabrilo, je predložio da Maxi Trail dug 69 km bude ogledna trka ali s obzirom da se održava 10 mjeseci prije prvenstva, u aprilu naredne godine, će se izabrati/organizovati kontrolna trka na kojoj će najbolje plasirani trebati potvrditi očekivani nivo kako bi im se prijava za učešće na Svjetskom prvenstvu mogla potvrditi.

Dakle, svi trkači i trkačice iz BiH, koji se žele takmičiti, mogu se prijaviti na Maxi Trail. Svi koji su se ranije prijavili na neku drugu trku JUT-a a žele se kvalifikovati, mogu popuniti novu prijavu za Maxi i organizatora obavjestiti o izmjeni.

U toku je definisanje pravilnika o kvalifikacijama za ultramaratonska takmičenja i prvenstva na kom radim zajedno sa selektorom bh dugoprugaške reprezentacije. Svi ultra trkači koji žele postati članovi BURT-a nas mogu kontaktirati za pristupnicu.

Radujem se svim zajedničkim koracima naše male bh ultraške zajednice i svim pojedinačnim i ekipnim uspjesima najboljih među nama.

Pa nek nam je sa srećom! Ako do sad niste sanjali velike stvari, počnite.

 

(Izvor:trcimjerstrcim.blogspot.ba)

Objavio: Tue, 30/05/2017 - 13:15

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top