BiH i Srbija dogovaraju što bržu uspostavu prve zajedničke carinske kontrole

.
Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović najavio je za naredne dane sastanak predstavnika carina i graničnih policija BiH i Srbije kako bi se sagledale mogućnosti da se što prije otvori granični prelaz Bratunac - Ljubovija.

Mitrović je rekao danas Srni da se o tome dogovorio sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i da bi na sastanku trebalo da sagedaju da li eventualno ima nekih problema i na osnovu toga dogovore i procijene kada granični prelaz može biti i zvanično otvoren.

 

Mitrović je dodao da je otvaranje ovog graničnog prelaza dobar podstrek za razvoj privrede i ekonomije kako Bratunca, tako i Ljubovije i kompletnog područja koje gravitira tom dijelu.

 

On je ponovio da će se otvaranjem tog prelaza biti daleko veći ekonomski potencijali Bratunca sa jedne i Ljubovije sa druge strane, kao i dijela BiH i Srbije koji gravitiraju tom području.

 

- Sa strane BiH planirana je izgradnja industrijske zone, a istovremeno bi se, pošto je to granični prelaz prve kategorije, smanjile ogromne gužve na Karakaju. Otvaranjem ovog graničnog prelaza imali bi i kraći, brži i efikasniji put između BiH i Srbije u ovom istočnom dijelu, između Bratunca i Bajine Bašte - pojasnio je Mitrović.

 

Ministar unutrašnjsih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je u Skupštini Srbije da svaki sporazum koji Srbija potpiše sa zemljama u okruženju daje priliku građanima da lakše i jednostavnije obavljaju svoje obaveze.

 

Vulin je predstavio tri prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Savjeta ministara, o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima, o graničnim prelazima i o pograničnom saobraćaju.

 

- Sporazumi sa BiH ne samo da regulišu granične prelaze već uvode još jedan, to je Ljubovija – Bratunac, na onom čuvenom mostu koji je Srbija odavno završila, ali se čekala BiH - rekao je Vulin.

 

On je pojasnio da za prelazak mosta neće biti potreban pasoš, da će se Drina prelaziti jednostavnije pa će njima put biti skraćen i za 60 kilometara i da će tu biti prva zajednička carinska kontrola.

Izvor: