BiH ima šest dana roka da pomogne domaćim firmama

vijece
Za šest dana istječe odluka Vijeća ministara BiH o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama. Ukoliko se do tada ne donese nova odluka u postupcima javnih nabavki bi domaće firme mogle izgubiti mnoštvo poslova u odnosu na inostrane.

Svjesni te činjenice, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te premijeri FBiH i RS-a Fadil Novalić i Radovan Višković na nedavnom sastanku usaglasili su da Vijeće ministara BiH donese nove odluke o preferencijalnom tretmanu domaćeg u iznosu od 30 posto, a kao hitan odgovor i pomoć privredi u BiH, a koja će važiti najmanje godinu dana.

No, u međuvremenu je u kabinet predsjedavajućeg Tegeltije stigao dopis od v.d. direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenana Salčina u kojem se navodi kako nema osnova za izmjene odluke. Salčin se, naime, pozvao na član 74. stav 4 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU po kojem preferencijalni tretman ističe u 5. godini, odnosno 2020. taj sporazum je potpisan 1. juna 2015.

Treba, pak, naglasiti da se u ovom mišljenju Agencije u kojem se referiše i na određena ranija mišljenja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Direkcije za evropske integracije ne uzima u obzir aktuelni momenat u kojem se mnoge firme u BiH teškom ekonomskom situacijom nastalom usljed pandemije koronavirusa.

O tome se govori i u pismu Vanjskotrgovinske komore BiH upućenom Vijeću ministara BiH gdje se navodi:

"Uzimajući u obzir gore navedeno, kao i novonastalu situaciju i vremenski period koji će biti potreban za oporavak domaće privrede, smatramo da će donošenje odluke o produženju Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki pružiti dodatnu podršku oporavku i razvoju domaće privrede".