BiH napravila prvu domaću pušku! (FOTO)

Home

BiH napravila prvu domaću pušku! (FOTO)

Kompanija iz Federacije, čije se ime zbog poslovnih obaveza za sada drži u strogoj tajnosti, zbog čega smo i zamoljeni da još ne otkrivamo o kome se radi, proizvela je prije pola godine prototip prve domaće puške, ekskluzivno otkriva „Dnevni avaz“.

Image removed.

Na testiranju

Razlog skrivanja imena firme jeste taj što se čekaju završna testiranja i dobivanje koda kako bi oružje i zvanično moglo biti stavljeno na tržište. Testiranja se obavljaju u zemljama EU. Prvi testovi, saznajemo, pokazali su da je riječ o naoružanju vrhunskog kvaliteta.

Prototip bh. puške napravljen je u šest modela, a ova kompanija proizvela je i prvi domaći pištolj. To je prvi put u historiji naše države da jedna firma iz namjenske industrije proizvodi ovakvu vrstu naoružanja.

Ovo je veliki uspjeh namjenske industrije u Federaciji, čiji su rezultati poslovanja, uz  strogu koordinaciju ministra energije FBiH Nermina Džindića, u posljednje dvije godine u velikoj ekspanziji i bilježe rekordne prihode.

Saglasnost za izradu i proizvodnju prve bh. puške i pištolja dale su sve nadležne državne institucije, uz preciznu kontrolu Ministarstva industrije FBiH i Direkcije za namjensku industriju. Prema ekskluzivnim dokumentima koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, prvi prototip domaće vojne puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, čiji je kalibar devet puta 19 milimetara, a posjeduje i optički nišan.

Težina ove puške s punim šaržerom iznosi 2,320 kilograma. Predviđena je za policijske snage i specijalne vojne jedinice. Mnoge komponente puške AC Alfa SMG 6 kompatibilne su s modernim NATO-ovim puškama M16 i M4.

Image removed.

Prednja cijev

Nadalje, puške AC Alfa SMG 1 ukupne su težine 3,5 kilograma s punim šaržerom, a efektivan raspon tokom pucanja iznosi 400 metara. Tu je i vojna puška naziva AC Alfa SMG 2, koja ima nešto veću prednju cijev, ali i puška AC DL 44 A1 opremljena CS granatom. Prvi bh. pištolj AC Alfa 5 je poluautomatski, proizveden u dvije veličine, 190 milimetara i 180 milimetara. 

Image removed.

RMZ Hadžići napravio vojni ručni bacač

Osim proizvodnje domaće puške i pištolja, saznajemo da je Remontni zavod Hadžići nedavno proizveo i bh. ručni bacač. Ovo je veliki uspjeh ako se zna da je kompanija iz Gornjeg Vakufa nedavno proizvela i prvu bh. haubicu.

  • 100 pušaka za sada proizvedeno
  • 2,3 kilograma težina puške AC Alfa SMG 6

 

(Izvor:avaz.ba)

Objavito: Ned, 07/02/2017 - 23:02

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top