Poslanik Emrić: BiH treba zatvoriti granice, ne možemo se nositi sa krizom

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zakazana je za petak, 14. juna i to na zahtjev poslanika iz osam političkih stranaka. Jedan od njih je i Jasmin Emrić, poslanik A-SDA. Glavne teme bit će migrantska kriza i stanje u pravosuđu. Emrić je bio gost Novog dana.

Šta očekujete od sjednice zakazane za petak?

Prije svega očekujem da će ovaj drugi pokušaj sazivanja sjednice uspjeti, da ćemo imati kvorum za rad i odlučivanje. Radi se o dvije važne teme. Zbog neodgovornosti jednog broja zastupnika nije bilo sjednica Predstavničkog doma i nadam se da će nakon šest mjeseci Parlament proraditi.

Da li će biti sporan dnevni red sjednice, možda neki poslanici ne žele razmatrati pitanje migranstke krize?

Ne mogu razumjeti da je nekom sporan ovaj dnevni red, da bude sporno raspravljati nakon godinu i po dana migrantske krize i da se konačno počne upravljati ovom krizom. Život u ovoj zemlji ne može stati zato što se političke stranke ne mogu dogovoriti o imenovanju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Kriza ne staje zbog neformiranja Vijeća ministara. Stoga očekujem da ćemo imati priliku kazati šta mislimo. Svi imaju priliku da sutra kažu stav kako riješti krizu ne samo u Unsko-sanskom kantonu, nego i u državi. Očekujem da će zastupnici biti odgovorni.

Zašto se tek sad saziva sjednica ako kriza traje tako dugo?

Pokušavali smo i ranije, ali nije bilo kvoruma. Pokušavamo ponovo. Ovo je situacija koja se više ne može tolerisati i nadam se da će uspjeti ovaj drugi pokušaj. Javnost u BiH svakodnevno diskutira na ove teme, a Predstavnički dom još nije prozborio. Moramo upozoriti nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da moraju raditi svoj dio posla. Imamo strategije, planove i Koorodinacioni odbor za pitanja migracija i propisane se nadležnosti i to je ono što oni trebaju raditi. Da agencije rade svoj dio posla mi ne bi u USK imali ovakav pritisak i priliv migranata. Zašto smo došli u ovu situaciju? To je pitanje koje sutra trebamo otvoriti.

Gradske vlasti Bihaća predlažu lokaciju Vučjak za izgradnju prihvatnog centra za migrante, ali međunarodne institucije to ne podržavaju?

Grad Bihać ne funkcioniše od dolaska migranata i ovdje se život promijenio. Migranti nisu ovdje došli zato što je ovdje granica sa Albanijom, nego zato što je granica sa Evropskom unijom. I zbog toga migrante treba rasporediti uz granicu. Ovdje se radi o privremenom prihvatnom centru i težnji da se migranti smjeste u bolje uslove. Neka Delegacija EU odredi bolju lokaciju - negdje drugo, a ne u Unsko-sanskom kantonu.

Da li podržavate ideju zatvaranje granice?

Bosna i Hercegovina je odavno trebala zatvoriti granice jer se mi ne možemo nositi sa ovom krizom. Znamo da, nažalost, to politka ne dozvoljava i zbog toga smo u ovom problemu o kojem pričamo.