BiH uvozi policijske uniforme: Domaćim firmama onemogućena proizvodnja

Home

BiH uvozi policijske uniforme: Domaćim firmama onemogućena proizvodnja


Novim pravilnikom o uniformi i opremi pripadnika policijskih agencija na nivou BiH onemogućava se bh. kompanijama da konkuriraju na tender za pravljenje uniformi i opreme za nekoliko bh. policijskih i vojnih agencija.

"Sve karakteristike pravilnika upućuju na brend 5.11, uniforme koje se uvoze iz Vijetnama, Kine, Albanije, i čiji je izgled zakonski zaštićen zbog čega ih ne smijemo kopirati", rekao je za Radiosarajevo.ba vlasnik zeničke kompanije Zenko Fahrudin Čančar, jedne od vodećih i najkvalitetnijih proizvođača radne odjeće u Bosni i Hercegovini.

Zenko je jedan od bosanskohercegovačkih proizvođača opreme za policiju, vojsku i druge specijalne službe, osim kompanija Koteks, Men i Uslužnost, koje su zatražile sastanak s ministrom za sigurnost BiH Draganom Mektićem vezano za najavljeno usvajanje novog pravilnika o uniformama i opremi pripadnika policijskih agencija na nivou BiH.

Kako stoji u dopisu koji je upućen ministru Mektiću, novi pravilnik bi onemogućio domaćim proizvođačima da budu dobavljači policijskim agencijama na nivou BiH, a to su Granična policija, SIPA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Služba za poslove sa strancima i Agencija za školovanje policijskih kadrova.

"Koliko smo upoznati, Pravilnik koji je u pripremi i koji treba biti usvojen na Vijeću ministara BiH, napravljen je tako da praktično onemogućava domaćim firmama da proizvode uniforme i na taj način se svjesno išlo na uvezenu robu, vjerovatno marke 5.11. Smatramo da domaći proizvodi i domaća proizvodnja moraju u najmanju ruku imati jednak tretman", navodi se u pismu ministru Mektiću.

Vlasnici firmi koje proizvode radnu odjeću žele ravnopravno učestvovati na tenderu, kazao nam je vlasnik kompanije za proizvodnju odjeće iz Zenice.

To su kompanije koje zapošljavaju oko 1.000 radnika i koje su opremu i radni kadar razvijali prema pravljenju policijskih uniformi, rekao nam je Čančar čija kompanija zapošljava oko 90 radnika.

Domaći proizvođači zauzeli su zajednički stav tražeći pravo na konkurenciju i mogućnost apliciranja na tender, tvrdeći da nije važno ko će dobiti tender dokle god se bh. kompanijama otvara ta mogućnost.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Objavio: Tue, 30/05/2017 - 08:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top