Inicijativa vijećnika SBB u Gradskom vijeću Bihaća ponovo aktuelizirana

Nakon što je javnost obaviještena da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pokrenula postupak izmjene odluke o proglašenju Spomen-parka ''Šušnjar'' u Sanskom Mostu i ''Garavice'' u Bihaću, nacionalnim spomenicima, kako bi se na zahtjev pravoslavne vjerske zajednice na njima gradila crkva, počele su stizati reakcije.

Zvaničnici u lokalnoj upravi Sanskog Mosta kažu da je spomen-park žrtvama fašizma ''Šušnjar'' – mjesto stradanja srbijanskog, ali i bošnjačkog i katoličkog naroda, te Jevreja i Roma. 

- Smatramo da ga treba urediti, osavremeniti i više brinuti o njemu, jer za očekivati je sada zahtjev i drugih vjerskih zajednica da i oni grade na tom prostoru vjerske objekte - kaže načelnik općine Faris Hasanbegović.

U Bihaću na Garavicama, kojeg je 2011. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BIH, proglasila nacionalnim spomenikom i Spomen-parkom žrtava fašističkog terora, 1941. godine stradali su Srbi, ali i Bošnjaci, Hrvati, Jevreji i Romi. U Gradskoj upravi su stava da ''Komisija mora uzeti u obzir sve kriterije oko nacionalnog spomenika i tek tada donijeti odluku.''

Uvjeravanja su ipak, da se ovo pitanje više politizira, pogotovo, kada je riječ o Spomen-parku žrtvama fašističkog terora na Garavicama. Posebno je to, podsjećaju, bilo naglašeno prošlog avgusta kada je ovdje boravio Milorad Dodik.

Otud, ponovo aktueliziranje inicijative vijećnika u Gradskom vijeću Dinka Bećirspahića (SBB), koji je početkom septembra 2017. godine zatražio da se na Spomeniku ''Garavice'' podigne visoki jarbol sa zastavom BiH. 

- Shvatajući da izjave rušitelja državnosti i ustavnosti BiH – Milorada Dodika, nakon posjete Bihaću nisu bezazlene, tražio sam da se postavi visoki jarbol sa državnom zastavom na Garavicama. Na taj način treba se pokazati da je BiH upravo sve ono što Dodik negira. Nadam se da će se zastava naše države ovdje zavijoriti što prije – i to je jedino što na Garavicama treba biti, nikakva crkva - rekao je za ''Avaz'' Bećirspahić.

Sada se traži odgovor od gradonačelnika Bihaća šta je sa pomenutom inicijativom i kada će se to realizirati, odnosno kada će se na ''Garavicama'' Spomen-parku žrtvama fašističkog terora podići zastava BiH.