Bihać: Animalni otpad u gradskoj zoni

Home

Bihać: Animalni otpad u gradskoj zoni


I pored dovoljnog broja kanti i kontejnera u naselju Ozimice 1, na trotoaru pored kontejnera osvanuo je jučer ujutro otpad nastao nakon čišćenja peradi.

Kako se voli i čuva okoliš i vlastiti grad može se vidjeti po čistoći gradskih ulica i parkova. Uz zaposlene u gradskim komunalnim poduzećima nužno je da i svi građani daju svoj doprinos u tome. Da se baš ne možemo pohvaliti visokom sviješću i građanskom odgovornosti pokazuje i primjer sa bihaćkih ulica, gdje je, pored ostalog otpada, jutros osvanuo i onaj animalnog porijekla.

Javno poduzeće Komrad prema ustaljenom redu svakodnevno odvozi otpad sa cijelog područja Bihaća. I pored dovoljnog broja kanti i kontejnera u naselju Ozimice 1, na trotoaru pored kontejnera osvanuo je jučer ujutro otpad nastao nakon čišćenja  peradi. Nakon dojave na teren je izišao i komunalni inspektor Damir Midžić koji ističe kako je počionice jako teško pronaći, jer otpad dovoze kasno noću.

Osim u užoj gradskoj zoni, vrlo često se animalni otpad može vidjeti i uz sporedne ceste u neposrednoj blizini parcela na kojima se uzgaja voće i povrće. Životinje otpad razvlače, što može postati i potencijalni zdravstveni problem. Počionice je u ovom slučaju još teže otkriti.

Inače, odlukom o komunalnom redu za ovakve radnje predviđene kazne kreću se od 300 do 1500 maraka, ali dosad nije niko kažnjen.

Da je nepropisno odlaganje otpada samo dio gradskih problema potvrđuju i u Zavodu za prostorno uređenje. Građani, kažu, ne čuvaju ni zelene površine, a pješačke zone postaju mjesta za parking. Iz zavoda najavljuju konkretne korake u tom pravcu upravo u naselju Ozimice 1.

Niz je komunalnih problema koji direktno proističu iz nepoštivanja komunalnog reda. Sve dok se ne počnu naplaćivati kazne očito je da će se ovakvi slučajevi ponavljati.

 

(Izvor: RTVUSK.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 30/09/2017 - 14:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top