POSTAVLJENI ZNACI UPOZORENJA

Bihać – Bosanska Krupa: Magistralni put kojim putujete na vlastitu odgovornost

Bihać – Bosanska Krupa: Magistralni put kojim putujete na vlastitu odgovornost

Nakon što su prije nekoliko dana na magistralnom putu M-14 iz Bihaća prema Bosanskoj Krupi, kroz kanjon rijeke Une, postavljeni znaci upozorenja o putovanju na vlastitu odgovornost, oštro su reagovali iz kabineta načelnika Općine Bosanska Krupa, a oglasio se i premijer USK Husein Rošić.

(VIDEO) Premijer Unsko-sanskog kantona uputio reakciju JP Ceste FiH

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović uputio je javno pismo JP Ceste Federacije u vezi s postavljanjem znakova upozorenja o putovanju na vlastitu odgovornost na relaciji Bosanska Krupa – Cazin – Srbljani, pitajući šta se tim, zapravo, htjelo postići.

Reagovanje na postavljanje saobraćajnih znakova na ulazu u kanjon rijeke Une

"Relacija koju su nadležni znakovima okarakterisali kao nesigurnu, baš kao i mnoge druge relacije u našoj zemlji, nikada nije bila potpuno bezazlena, ali se njome ipak saobraćalo i povezivalo sa središtem Unsko-sanskog kantona. U ovoj konstataciji, donekle, nalazimo opravdanje, međutim, zanima nas zašto baš sada i na ovakav način? Zar o svemu kao organ uprave nismo trebali biti barem upoznati", upitao je načelnik Halitović.

Prvi čovjek ovog grada pozvao je stručne ljude i nadležne institucije da kažu da li se ovim činom Bosanska Krupa izoluje od središta kantona i granice s Evropskom unijom, budući da se gubi osnovna konekcija grada sa središtem kantona.

"Da li se postavljanjem ovih znakova prebacuje odgovornost za sve eventualne posljedice putovanja kanjonom na putnike, na Krupljane, izvoznike…? Molimo nadležne da nam odgovore i na pitanje o tome kako će upozorenje 'Putujete na vlastitu odgovornost u dužini ceste od 15 km' shvatiti turisti koji se ne služe jezicima bh. naroda, a kojih je na svu sreću u Bosanskoj Krupi svake godine sve više", saopćeno je iz Halitovićevog kabineta.

Povodom nastale situacije oglasio se i premijer USK Husein Tošić, uputivši službeni dopis JP Ceste FBiH, u kojem je pozvao na rješavanje problema, a ne izbjegavanje odgovornosti.

KROZ KANJON UNE NA VLASTITI RIZIK: Direkcija za ceste F BiH ne želi preuzeti odgovornost

"Kao i svi građani Unsko-sanskog kantona, neugodno sam iznenađen načinom kojim je JP Ceste FBiH izbjeglo rješavanje opasnosti od odrona na ovom putnom pravcu, a kao premijer kantona zatečen sam natpisom o vožnji na vlastitu odgovornost, čime se federalno preduzeće odreklo odgovornosti za loše stanje puta. Odricanje odgovornosti neće riješiti problem, a vanredna mjera, ukoliko je procijenjeno da je rizik kretanja tim pravcem prevelik, trebala bi biti hitna intervencija na rekonstrukciji", istakao je Rošić.

Pročitajte:
Bihać: Održana komemoracija dr. Dajani Vukadin Džanić

On je dodao da očekuje informaciju o planu za otklanjanje opasnosti za kretanje ovim putnim pravcem.

"Za vrijeme nedavne posjete delegacije FBiH, s premijerom FBiH na čelu, jasno je rečeno da će se intenzivno raditi na obnovi putnih komunikacija i mi želimo vjerovati da će uslijediti ispravljanje ovog nepromišljenog poteza koji su građani doživjeli kao dokaz zapostavljanja Krajine", rekao je Rošić.

Podsjećamo, već godinama se govori o projektu izgradnje brze ceste Bihać – Bosanska Krupa putem Grmuškog platoa, no kao i mnogi infrastrukturni projekti u Unsko-sanskom kantonu koji trebaju biti finansirani s federalnog nivoa, sve je ostalo na usmenim, najčešće, predizbornim obećanjima ili, maksimalno, kao mrtvo slovo na papiru.

 

 

(Izvor: Klix.ba)

 

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.