Bihać i Bosanska Krajina u znaku su Srebrenice i 11. jula (FOTO)

Home

Bihać i Bosanska Krajina u znaku su Srebrenice i 11. jula (FOTO)


Performansom simbolično nazvanim „Srebrenica 8372“ na gradskom stadionu u Bihaću simbolično je izražen pijetet i odata počast žrtvama srebreničkog genocida.

Više stotina mladih, planinara, biciklista, atletičara, motorista, medicinskih radnika, građana  svojim su tijelima na travnjaku stadiona ispisali brojke 8 3 7 2 i time podsjetili na najveći genocid počinjen nakon Drugog svjetskog  rata u Evropi. Članice ŽEO „Iskre“ formirale su jedinstven bijeli cvijet „Sjećanje“ noseći bijele marame i odjeću.

srebrenica

Performansu su prisustvovali predstavnici Sisačko-moslavačke županije iz Republike Hrvatske, zatim Udruženja „Majke Srebrenice“. Svojevrsna kolona „Srebrenica“ potom je mirno šetala gradskim ulicama, te na gradskom bihaćkom trgu prisustvovala otvaranju Izložbe fotografija i dokumenata srebreničkog stradanja.

srebrenica

Potom je promovirana knjiga „Mome srebreničkom heroju“ mlade književnice Sabine Hodžić Mehmedović, koja je preživjela srebreničku golgotu kao devetogodišnja djevojčica.

U gradu na Uni sinoć, 6. jula, ugošćeni su i učesnici „Marša mira“, koji su su stigli iz gotovo svih krajeva BiH, zatim iz Njemačke, Austrije, Italije, Švedske, Slovenije, Hrvatske, koji će u subotu, 8. jula, krenuti na biciklistički maraton, odnosno trčat će maraton do Srebrenice. Dan kasnije krenut će i motoristi koji će u Potočare stići 10. jula.
srebrenica

Bihać, Bosanska Krajina dišu Bosnom i Hercegovinom, dišu Srebrenicom. Odajući pijetet i počast žrtvama srebreničkog genocida pripremaju se za odlazak u Potočare, 11. jula, gdje će ih tokom naredna tri dana krenuti na hiljade.

 

(Mirza Sadiković/Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 07/07/2017 - 09:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top