BIHAĆ: Kantonalna bolnica kupila vrijedan aparat za Odjel neonatologije

Inkubator bi uskoro trebao biti stavljen u funkciju, što će uveliko pomoći životno ugroženim bebama, ali će i značajno olakšati rad medicinskom osoblju ovog odsjeka. Nabavka transportnog inkubatora koštala je 33.600 KM.

Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“ kupila je transportni inkubatori koji je bio neophodan Odjelu neonatologije, javlja RTV USK. Inkubator bi uskoro trebao biti stavljen u funkciju, što će uveliko pomoći životno ugroženim bebama, ali će i značajno olakšati rad medicinskom osoblju ovog odsjeka. Nabavka transportnog inkubatora koštala je 33.600 KM. 

Gotovo cjelokupnu sumu za nabavku inkubatora uplatio je lider SBB-a Fahrudin Radončić, a nakon što je u januaru objavljena vijest da je bolnici hitno potreban transportni inkubatori.

Radončić je sa svog privatnog računa uplatio 30.000 KM, a dio novca ranije je prikupljen novčanim prilozima ljekara te donacijama drugih firmi i građana na račun Udruženja ginekologa i perinatologa USK.

Podsjećanja radi, godišnje se na Odjelu ginekologije i akušerstva rodi oko 1.800 beba, od toga šest posto treba dodatnu njegu zbog infekcija i preranog rođenja. Životno ugroženim bebama je potrebno intenzivno liječenje u kliničkim centrima koji su udaljeni od Bolnice i nekoliko stotina kilometara.

Inkubator koji je stigao na Odsjek neonatologije nabavljen je od jedne od najkvalitetnijih firmi koje proizvode transportne inkubatore.

Obnova odjela

Centar za edukacije i istraživanje „Nahla“ pokrenuo je kampanju pod nazivom „1.000 članica zajedno za jedno dobro djelo" s ciljem obnove i renoviranja toaleta na Odjelu ginekologije. Ostatak novca od inkubatora bit će utrošen upravo u te svrhe.