Bihać: Konferencija o šumskim i poljoprivrednim požarima

Home

Bihać: Konferencija o šumskim i poljoprivrednim požarima

Nakon nekoliko teških godina kada su u pitanju šumski požari u BIH, ali i cijeloj regiji i Evropi, Udruženje „Čovjek i prirodni resursi“ Bihać organizovalo je danas konferenciju za medije sa jasnom porukom i zahtjevom da se prema šumskim resursima, odnosno šumskim požarima i uznapredovanim klimatskim promjenama mora zauzeti drugačiji način djelovanja u odnosu na dosadašnju praksu.

Potpuno drugačiji način rada u sferi prevencije i zaštite od šumskih požara mora početi već danas, istaknuto je na konferenciji za medije. Organizatori su naveli da je potrebno početi od kompletne društvene zajednice, najviših struktura vlasti, preko akademske zajednice, vatrogasnih i jedinica civilne zaštite. Također, uzrok najvećeg broja šumskih požara jeste ljudski faktor, pa je tako potrebno promijeniti kaznenu politiku i odnos pravosudih institucija prema ovom problemu.

Do sada nema pouzdanih podataka o opožarenim površinama tokom godina u našoj zemlji, te koliki je to problem za ukupni biodiverzitet određenog područja. Šume su suhe i godinama zapuštene, a sve zbog  njihove ekonomske iskoristivosti kroz sječu šuma, te privrednu djelatnost vezanu za preradu drveta. 

Nažalost, još uvijek su potpuno zanemarene funkcije šuma kao najvećeg proizvođača kisika na planeti i deponenta CO2, kao i drugih onečišćivača atmosfera, na što je posebno ukazano tokom ove konferencije za medije.

 

(Izvor: RTVUSK.ba)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Wed, 30/08/2017 - 14:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top