BIHAĆ: Migranti provaljuju vikednice u Zavalju

Bihaćko naselje Zavalje koje se nalazi ispod Plješevice na samoj granici sa Republikom Hrvatskom, postalo je meta provala migranata u lokalne vikendice koje se nalaze na tom prostoru. Oni uglavnom  prespavaju i odmore se na ruti prema Europskoj uniji. Za vlasnike je najveći problem što poslje njihovog boravka zateknu uništena vrata, namještaj i gomilu smeća, a garderoba, pokrivači, posuđe i noževi u pravilu bivaju pokradeni. 

S ovim je upoznata i policija koja izvrši uviđaj i evidentira događaj, dok  je do pronalaska počinitelja veoma teško doći.    

U ovom naselju ima oko 20 vikendica od kojih gotovo nijedne nema a da nije provaljena i ostavljena u neredu. Oštećeni vlasnici  kažu da se migranti kada ih zateknu u blizini svojih vikendica ponašaju opušteno baš kao da su oni domaćini. Neke provale su prijavili policiji, a neki to nisu ni učinili jer ne vjeruju da će počinitelji biti pronađeni.

–Razvaljena su vanjska vrata i sva unutrašnja vrata su izbijena, jer su bila zaključavana. Oni su ušlu unutra i spavali. Napravili su unutra rusvaj na stolu smo našli smo oko 20 čaša. Odnijeli su mi jorgan, ćebe, duhan, one papiriće i mašinicu za pravljenje cigareta. Odnijeli mi komplet za brijanje iz kupatila - kaže Safet Kljajić, vlasnik vikendice u Zavalju.

Službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona su evidentirali štetu. Međutim, sve je ostalo na tome. 

-Mi izlazimo na svaki događaj i evidentiramo ga. Problem je, kad su u pitanju migranti, utvrđivanje identiteta i njihovog kretanja. Tu sigurno postoji određeni problem kad je u pitanju hvatanje počinilaca ovih krivičnih djela. Ili su to ustvari događaji koji i nemaju elemenata krivičnog djela gdje iz kuća uopće nije nešto otuđeno osim što su oni boravili i vi u tom slučaju takve događaje samo evidentirate kao incident, kaže Snežana Galić, glasnogovornica Uprave policije Unsko-sanskog kantona.

Više od moguće štete na imovini vlasnike vikendica u Zavalju brine narušena sigurnost.

- Problem je i sigurnost jer ih ide po 50-60 u grupi i tu više ne možeš doći s porodicom. Postoji određena doza straha. Neki dan sam bio tu sa suprugom. Nisam mogao proći od njih, morao sam se vratiti, kaže Dževad Jahić, vlasnik vikendice

Mještani Zavalja svakodnevno se susreću s migrantima. Cijele grupe prolaze kroz selo prema Plješevici ili po povratku u Bihać poslije neuspješnog prelaska granice s Republikom Hrvatskom.