Bihać: Mještani bihaćkg naselja Ripač peticijom protiv peletare

Home

Bihać: Mještani bihaćkg naselja Ripač peticijom protiv peletare


Stanovnici mjesne zajednice Ripač potpisnici su peticije koja je upućena svim nadležnim institucijama i u kojoj traže da se zabrani rad Tvornice peleta FPG doo Bihać. Tvrde da je peletara izvor zagađenja, te da se njeno rukovodstvo oglušilo na sve njihove zahtjeve, ali i raniji nalog inspekcije da postave dodatnu izolaciju kako bi spriječili buku, te da ugrade filtere na ventilacioni sistem i dimovod kako bi se spriječilo daljnje zagađenje. Ovaj put Ripčani su pomoć zatražili gradske, kantonalne i federalne inspekcije.

Prozori i vrata kuća u Ripču su zatvoreni, unatoč visokim temperaturama.  Krovovi i dvorišta prekriveni prašinom i česticama piljevine, buka koja kulminira u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, svakodnevica je mještana. Kažu, život u  blizini peletare postao je nepodnošljiv.

U ovakvim uvjetima nemoguće je prozračiti prostorije ili duže boraviti na otvorenom, a da to ne izazove jak kašalj, gušenje i oči pune piljevine. Posebno teško sve podnose asmatičari i hronični bolesnici.

I ranije su Ripčani upozoravali nadležne da koncentracija dima, prašine i čestica piljevine, ali i buka tokom rada peletare prelaze dozvoljene vrijednosti,  međutim konkretnih reakcija nije bilo. Ogorčeni su što inspekcija nije poduzela  radikalnije mjere, ali i na resorno misnistarstvo, koje je firmi izdalo okolišnu dozvolu. 

U Ministarstvu kažu da su peletari 2014.godine izdali okolišnu dozvolu koja vrijedi pet godina. Potvrđuju da su u više navrata primili žalbe mještana, te su ih proslijedili inspekciji. Pokušali smo doći i do odgovornih u ovom poduzeću, ali bez uspjeha. Registrovani telefonski broj firme je 'nepostojeći', a broj direktora konstantno nedostupan. 

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove rekli su nam da su prilikom obilaska terena utvrdili da postoje indicije zagađenja. Naloženo je automatsko mjerenje posebnim uređajima za štetne plinove i čvrste čestice pod nadzorom inspektora.

Mještani tvrde da će istrajati u svojoj namjeri. Kažu, ukoliko nadležne institucije ne poduzmu zakonom dozvoljene mjere i ne zabrane rad ove tvornice, svoje pravo za zdravu i nezagađenu životnu sredinu tražit će na višim instancama. 

 

(Izvor: RTVUSK.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 30/08/2017 - 15:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top