Bihać: Obilježena 25. godišnjica formiranja čete TO Sokolac

Home

Bihać: Obilježena 25. godišnjica formiranja čete TO Sokolac


U prisustvu predstavnika gradske uprave Bihaća, Ministarstva za boračka pitanja USK-a i nekadašnjih pripadnika 5. korpusa Armije R BiH u bihaćkoj mjesnoj zajednici Sokolac postrojavanjem preživjelih pripadnika čete TO Sokolac, obilježena je 25. godišnjica formiranja ove jedinice.

Kako je istakao Ibrahim Žerić, nekadašnji komandir voda u TO Sokolac i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, ova jedinica u odbrambeno-oslobodilačkom ratu imala je 32 poginulog pripadnika, te 90 ranjenih, a za nesebičnu hrabrost u odbrani države tri člana čete  dobila su  priznanje i najveće ratno odlikovanje, značku Zlatni ljiljan.

„Kada smo se postrojili prije 25. godina ovdje u centru naselja imali smo 120 pripadnika koji su dali zakletvu da će braniti svoj grad i svoju državu BiH. Mi smo svoju dužnost ispunili i ponosni smo što smo iz ovako malog naselja tokom rata dali preko 230 pripadnika u raznim jedinicama 5. korpusa Armije R BiH „- kazao je Žerić, istaknuvši posebno doprinos Sokočana u oslobađanju podplješevičkih sela ratne 1995.godine.

Ističući da su mještani Sokoca u najtežim trenutcima u odbrani grada Bihaća, organizirali se u jedinice tadašnje TO BiH i herojskom borbom zaustavili daleko nadmoćnijeg agresora, Ismet Fazlić, predsjednik MZ Sokolac kazao je da i današnjim okupljanjem mještani Sokoca šalju poruku da su i u miru uvijek spremni za odbranu države.

„April je mjesec kada se obilježavaju datumi formiranja jedinica koje su kasnije postale nukleus Armije R BiH i takva jedinica je bila i četa TO Sokolac. Ovi ljudi su svojom borbom i žrtvom ostavili svima nama u amanet da ih nikada ne zaboravimo i evo danas smo okupljajući se u velikom broju potvrdili da njihova herojstva  nikada nećemo zaboraviti „- kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

O značaju formiranja čete TO Sokolac prisutnima je govorio i Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanjau Vladi USK-a, kazavši da ovaj i sve ostale datume iz odbrambeno-oslobodilačkog rata treba obilježavati zbog mladih narašataja.

„Sretan sam što danas imamo naše osnovce iz područne škole koji su došli da čuju kako su njihovi roditelji, rođaci i komšije časno branili svoju domovinu“- naglasio je ministar Malkoč.

 

(Izvor: KABINET GRADONAČELNIKA BIHAĆ)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 19/04/2017 - 12:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top