Bihać: Otvoreni uredovni dani Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH

Home

Bihać: Otvoreni uredovni dani Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH


Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, uz podršku gradske uprave Bihaća i Misije OSCE-a u BiH, organizovat će uredovne dane u Bihaću, kako bi se olakšao pristup građanima ovoj instituciji kao mehanizmu za zaštitu njihovih prava.

Tim povodom danas su u gradskoj upravi Bihaća zvanično najvljeni i otvoreni uredovni dani Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao Predrag Raosavljević, pomoćnik ombudsmena i šef Odjela za eliminaciju svih oblika diskriminacije Institucije ombudsmena, uredovni dani organizovat će se u prostorijama gradske uprave Bihać dva puta mjesečno, svakog drugog i četvrtog ponedjeljka u mjesecu.

Tako će se u prostoru Salona za vjenčanje gradske uprave Bihać uredovni dani održati 8. i 22.maja 2017.godine u periodu od 11:00 – 15:30 sati.

Gradska uprava Bihaća maksimalno je podržala otvaranje uredovih dana institucije ombudsmena, a kako su istakli Sinha Kurbegović, sekretar Gradskog organa uprave i Ermin Zulić, Savjetnik gradonačelnika,otvaranje uredovnih dana ombudsmena u Bihaću poruka su podrške poštivanju ljudskih prava i zakona.

„Kao otvorena i transparentna lokalna zajednica spremno smo odgovorili na zahtjev naših kolega ombudsmena i želja nam je da naši sugrašani,ali i svi građani USK-a koji imaju potrebu da ukažu na kršenje svojih prava to urade putem žalbi ombudsmenima koji će dva puta mjesečno biti na raspolaganju „ – kazala je Alisa Mahmutagić, šefica Službe za opću upravu i mjesnu samoupravu.

U vrijeme održavanja uredovnih dana, pravnici zaposleni u Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH zaprimat će žalbe fizičkih i pravnih lica na povredu ljudskih prava počinjenu od strane bilo kojeg tijela vlasti Bosne i Hercegovine, njenih entiteta i Brčko distrikta BiH.

Rad Institucije ombudsmena BiH po žalbi je besplatan i ne zahtijeva pomoć savjetnika ili advokata.

Žalba Instituciji ombudsmena ili njena intervencija neće proizvesti bilo kakve krivične, disciplinske ili druge sankcije za podnosioca žalbe, kao ni diskriminaciju ili bilo kakvu neugodnost za njega.

Današnjem predstavljanu uredovnih dana prisustvovali su i Almedina Karić, Savjetnica za komunikacije i međunarodnu saradnju Institucije ombudsmena, Martino Bianchi, šef terenske kancelarije Bihać Misije OSCE-a u BiHi Igor Ličina, službenik za ljudska prava Misije OSCE-a u BiH.

 

(Izvor: KABINET GRADONAČELNIKA)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 12:31

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top