Bihać se bori sa smećem koje je ostalo iza migranata

Vlasti Unsko-sanskog kantona dobile su obećanje predstavnike Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnika Međunarodne organizacije za migracije, da će, u prvom redu, novčanim sredstvima, pomoći Kantonu u oporavku komunalnih kapaciteta, kako bi se ublažile posljedice migrantske krize.

Borići. Kako Bišćani kažu, pluća Grada. Park visoke borove šume, kojim se ovdašnje stanovništvo ponosi. Donedavno je bio i utočište stotina migranata, koji su spas od gradske vrerve, i zaklon od kiša, potražili pod ovim krošnjama. Mjesecima su, u nedostatku drugog rješenja, bez sanitarnog čvora, kao i posebnih lokacija za odlaganje smeća - kampirali u parku. Međutim, građani su se pobunili. A predstavnici IOM-a, konačno migrante smjestili u uslovnije prostore bivše fabrike Bira. No, park se mora sanirati. Prije svega s higijenskog aspekta. 

"Što se tiče šteta na dendoflori, odnosno na borićima, da tu velike štete na sreću nisu napravljene, osim što na pet, ja sam obišla taj prostor, na pet ili šest stabala, a tamo su zasađeni Crni bor, zato se i zovu Borići, pinus mugo, da je oštećena kora. Kažu da su tu koru gulili, da bi zapalili vatru tu puno smole ime po karakteristikama golosjemenjača nekih tri do četiri godine će trebati da se ta kora obnovi", kaće Azra Bećiraj, profesorica biotehnike.

Još nije poznato kada će se pristupiti sanaciji Borića. Čijim konkretno sredstvima i na osnovu kojeg plana. No, profesorica Bećiraj ističe da bi hemijska sredstva koja bi se koristila za dezinfekciju mogla dodatno naštetiti drveću.

Komunalne službe Unsko-sanskog kantona, generalno su, ističu, iznenađenje novnonastalom situacijom. Neočekivano veliki broj migranata, i njihov učestali boravak na otvorenom - rezultirao je, ne samo oštećenjima prirodnih resursa nego i ogromnim količinama smeća.

U pomoć je spremno uskočiti i resorno Ministarstvo okoliša, ističe Adnan Alagić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša USK.

"Dolaskom migranata situacija se promijenila, mi razumijemo, suosjećamo s tim ljudima međutim stanje poslije njihovog izmještanja je jako loša ovdje to se može i vidjeti. U obavezi za održavanje ovih površina je Grad, međutim mi kao Vlada Kantona, s tim je i premijer upoznat, da Ministarstvo iznađe načina ako može da se pomogne", tvrdi Alagić.

Brojni izazovi proteklih mjeseci i pred bihaćkim javnim komunalnim preduzećem, KOMRAD. Ekipe gotovo konstantno na terenu. No, kažu uspjevaju održavati Grad čistim, onako kako je lokalno stanovništvo i naviklo. Ali zatražena je finansijska pomoć za opremu. O tome se raspravljalo na sastanku lokalnih vlasti, IOM-a i Ambasade Velike Britanije.

"Dobit ćemo jedan dobar alat da imamo s čim raditi i da što bolje odgovorimo ovom izazovu a to je da smo ušli u program da će biti kupljena jedna auto-čistilica za grad, biće kupljeno negdje oko pedesetak kontejnera metalnih 1100 l i ulične korpe za odlaganje otpada", kaže Mehura Selimović iz komunalnog preduzeća.

I dok se Grad Bihać bori projektima za oko pola miliona maraka, koja bi im obezbijedila komunalnu opremu, i sanaciju određenih površina, u Velikoj Kladuši situacija kritična. Nedostatak smještajnih kapaciteta u kojima bi boravile stotine migranata, rezultiralo je njihovim višemjesečnim boravkom na otvorenom, na prirodnim površinama. Već sada su zatrpani smećem. A komunalne službe, tvrde mnogi, nisu susretljive.