KRAJIŠKI SIZIFOVCI: Dok policija zaustavlja vozove i autobuse, grad Bihać svakodnevno postaje “bogatiji” za novih 100 migranata

Policija Unsko-sanskog kantona sinoć je ponovo spriječila ulazak migranata na područje Krajine. Voz sa 119 migranata iz pravca Sarajeva zaustavljen je u Bosanskoj Otoci.

Migrante su na stanici dočekali pripadnici specijalne jedinice Uprave policije Unsko-sanskog kantona. Prvo su od njih zahtijevali da izađu iz voza sa stvarima, nako čega su vraćeni na područje manjeg bh. entiteta, odnosno do prvog naseljenog mjesta, a to je Blatna.

Inače, u posljednje vrijeme, dolaskom lijepog vremena, značajno se povećao broj migranata koji pokušavaju ući na područje USK i potom nastaviti svoj put ka Hrvatskoj i Evropskoj uniji. Komesar Uprave policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić potvrdio je kako je u posljednjih pet dana na područje Bihaća stiglo oko 600 novih migranata i pored toga što policija na terenu provodi ranije donesene mjere zabrane dolaska novih stranih državljana i onemogućava njihov ulazak, USNOVOSTI.ba.

Istovremeno, ističe se da sigurnost i zdravstvena zaštita građana Bihaća moraju biti u fokusu djelovanja, ne samo gradske administracije, već i svih direktnih učesnika aktuelne migrantske krize u Bihaću, odnosno predstavnika kantonalnih i državnih institucija, te međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem migracija.

Rok od 30 dana koji su vlasti u Unsko-sanskom kantonu dali da se pronađe nova lokacija za smještaj migranata, van naseljenih područja, teče…

Podsjećamo, protekle sedmice je, zbog nedolaska zastupnika iz Republike Srpske, prekinuta hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Inicijativu za sazivanje ove sjednice podnijeli su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) na čemu su im predstavnici lokalne vlasti zahvalni te kažu da su danas očekivali konkretne zaključke u vezi migrantske krize u USK.