Bihać: Žalba peletare iz Ripča odložila izvršenje inspekcijskog rješenja

Home

Bihać: Žalba peletare iz Ripča odložila izvršenje inspekcijskog rješenja


Iako je proteklo deset dana od kada je Uprava za inspekcijske poslove Tvornici peleta, nekadašnjem Amadintu, a današnjem FGP d.o.o Bihać zbog postojanja indicija zagađenja izdala rješenje o pojačanim kontrolama i mjerenjima, do danas se stvari nisu promjenile.

Podsjetimo, stanovnici MZ Ripač potpisali su peticiju  za  zabranu   rada  ovoj peletari, tvrdeći  da  je ona izvor zagađenja.  I ranije su  upozoravali nadležne da  koncentracija  dima, prašine i čestica piljevine, ali i buke  koju  emituje peletera tokom  rada  prelazi dozvoljene  vrijednosti,  međutim  konkretnih  odgovora nije bilo.

 „Svjetlo na kraju tunela“ za mještane je  bilo  posljednje riješenje  inspekcije i najave da bi ukoliko mjerenja pokažu  nedozvoljene vrijednosti zagađujućih čestica, rad u tvornici mogao biti privremeno obustavljen, do čega nije nije došlo. 

U inspekciji su nam rekli da se rukovodstvo peletare žalilo na  njihovo rješenje, te da  žalba odlaže izvršenje. 

Nalaz nadzora uz obrazloženje, zajedno sa žalbom biće proslijeđen Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, a kada  će ona biti rješavana  i kakav bi mogao biti eventualni ishod  nisu  htjeli  komentirati.

 

(Izvor: RTVUSK.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 11/09/2017 - 21:11

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top