ORGANIZIRANA SVEČANOST POVODOM USPJEŠNOG ZAVRŠETKA

Bihać: Završena obuka za catering za 15 nezaposlenih žena!

Bihać: Završena obuka za catering za 15 nezaposlenih žena!

U Centru za edukaciju i istraživanje „Nahla“, podružnica Bihać,  uz prisustvo zvanica i polaznica, organizirana je svečanost povodom uspješnog završetka Obuke za catering za 15 nezaposlenih žena.

Nahla je kao strateško opredjeljenje za 2016/2017 godinu postavila cilj da u okviru Odjela za edukaciju realizira programe kojima će doprinijeti smanjenju nezaposlenosti žena. Pripremljene su obuke iz oblasti koje, prema podacima s tržišta rada, od partnerskih firmi, kao i dosadašnjeg stepena zapošljivosti ranijih polaznica, pružaju perspektivu kvalitetne pripreme za rad i zapošljavanje.

Na današnjoj svečanosti dodijeljene su diplome za polaznice koje su besplatno pohađale obuku zahvaljujući podršci Fondacije Muharem Berbić.

Kroz praktične radionice polaznice su se upoznale sa osnovama ugostiteljstva i kuharstva, naučile kako pripremiti slane i slatke delicije, kako organizirati različite vrste cateringa, upoznale se sa jelovnicima i aranžmanom ponude za različite događaje i grupe, te osnovama nutricionizma i zdrave ishrane.  Radionice je vodio stručni savjetnik za kvalitet i sigurtnost hrane Hamid Kujraković ispred Udruženja kuhara BiH. Polaznice su također imale priliku naučiti osnove biznis plana te su se upoznale sa zakonskom regulativom potrebnom za pokretanje vlastitog posla, profesionalizmom i odnosom s kupcima, kao i marketingom i organizacijom događaja, kako bi se zaposlile ili pokrenule vlastiti catering.

U uvodnom obraćanju direktorica Nahle Meliha Rifatbegović-Haskić je zahvalila donatoru i iskazala riječi podrške polaznicama: „Naše obuke osiguravaju kompetencije za adekvatno snalaženje na tržištu rada, ali njihova ključna prednost je metodološki pristup koji vraća vjeru i nadu u živote žena, vraća osmijeh na njihova lica i daje im snagu da nastave ostvarivati svoje snove. Sigurni smo da će catering majstorice obucene u Nahli doprijnjeti podizanju nivoa kvaliteta ugostiteljsko-turističke ponude, kako u gradu tako i na USK.“

Pročitajte:
Prevelike količine snijega prave problem: Bišćani nezadovoljni radom JKP “Komrad”

O saradnji na prvom projektu s Nahlom Lejla Pačariz, direktorica Fondacije Muharem Berbić, kazala je: „Izuzetno je zadovoljstvo i čast biti danas ovdje, a posebno mi je drago da sam bila svjedokom rasta i razvoja polaznica obuke za catering. Čast mi je da je Fondacija bila dio ove pozitivne snage koja mijenja nabolje našu zemlju. Drago mi je da donosimo pozitivne promjene, danas djela govore za nas.“

Fondacija Muharem Berbić osigurala je da polaznice obuku pohađaju besplatno, dok su partneri projekta Vispak Visoko, Klas Sarajevo, Sprind Sarajevo, Zvijezda Sarajevo, Menprom Tuzla, Alpeks Sarajevo i Meggle osigurali potrebne radne materijale za praktične radionice obuke.

 

(Izvor: CEI Nahla Bihać)

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.