Bijela kuća negira da je Trump dao povjerljive podatke Rusiji

Home

Bijela kuća negira da je Trump dao povjerljive podatke Rusiji


Bijela kuća u ponedjeljak je snažno negirala medijske izvještaje u kojima se optužuje predsjednik Donald Trump za objavljivanje krajnje povjerljivih obavještajnih informacija Rusiji.
 

Američki državni sekretar Rex Tillerson, savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster i njegova zamjenica Dina Powell objavili su saopćenja za javnost u kojima navode da su ti medijski izvještaji netačni.

Trump je navodno odao informaciju ključnog obavještajnog izvora o Islamskoj državi u Iraku i Siriji tokom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i ruskim ambasadorom u SAD-u Sergejom Kisljakom u Bijeloj kući prošle sedmice.

Washington Post prvi je izvijestio o objavi povjerljivih podataka, a za njim su  to objavili New York Times i ostale medijske kuće.

- Tokom sastanka predsjednika Trumpa s ministrom vanjskih poslova Lavrovom raspravljano je o širokom spektru tema među kojima su zajednički napori u borbi protiv terorističke prijetnje. Tokom te razmjene mišljenja raspravljano je o prirodi konkretnih prijetnji, ali oni nisu razgovarali o izvorima, metodama ili o vojnim operacijama - navodi Tillerson u izjavi za javnost.

Powell navodi u saopćenju da je priča koja se pojavila u medijima lažna.

Predsjednik je samo raspravljao o zajedničkim prijetnjama s kojima se obje zemlje suočavaju. Predsjednik i ministar vanjskih poslova razmotrili su zajedničke prijetnje od terorističkih organizacija, uključujući i prijetnje avijaciji. Nije bilo riječi o bilo kakvim obavještajnim izvorima, i nikakve vojne operacije o kojima javnost već nije znala nisu objavljene -  navodi u izjavi McMaster, koji je prisustvovao sastanku.

Trumpove objave ugrožavaju ključni obavještajni izvor o tzv. Islamskoj državi i aranžman o razmjeni informacija koji se smatrao tako osjetljivim da je skrivan od saveznika i strogo mu je ograničen pristup čak i unutar američke administracije, navodi Washington Post.

Novine pišu da je informaciju pružio američki partner kroz aranžman o diobi podataka, ali da partner nije dao SAD-u dozvolu da dijeli informaciju s Rusijom.

Nakon sastanka Bijela kuće je kontaktirala CIA-u i Agenciju za nacionalnu sigurnost kako bi ublažila štetu, navodi Post.

Američki predsjednik, ipak, ima ovlasti da deklasificira vladine tajne, što znači da takve objave ne predstavljaju kršenje zakona, navode američki mediji, prenosi Xinhua.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 16/05/2017 - 09:32

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top