Bijela kuća demantira Macrona: Želimo povući snage iz Sirije što prije

Američka misija nije se promijenila, saopćila je Bijela kuća, nakon izjave francuskog predsjednika da je uvjerio Trumpa da američke snage trebaju ostati duže u Siriji.

Američki predsednik Donald Trump i dalje želi da se američke snage vrate iz Sirije što je pre moguće, objavila je Bela kuća, nakon što je francuski šef države Emmanuel Macron rekao da je uverio Trumpa da zadrži snage u Siriji duže vreme.

"Američka misija nije se promenila - predsednik je bio jasan da želi da se američke snage vrate što je pre moguće", rekla je Sarah Sanders u saopštenju.

"Odlučni smo da potpuno porazimo IS i stvorimo uslove koji će sprečiti njen povratak. Osim toga, očekujemo od naših regionalnih saveznika i partnera da preuzmu veću odgovornost i vojno i finansijski kako bi se regija učinila bezbednom", rekla je.

Macron je u nedelju rekao da je uverio američkog kolegu Trumpa koji je želeo da povuče američke snage iz Sirije, da ih tamo zadrži.

U telefonskom razgovoru uoči zajedničkog američkog, francuskog i britanskog napada na sirijske vojne ciljeve u subotu, Macron je, kako je rekao, uverio Trumpa da se ne povlači iz Sirije.

"Uverili smo ga da je tamo potrebno ostati", kazao je.

Macron: U Siriji djelovala međunarodna zajednica

Dva dana nakon američkih, francuskih i britanskih napada, francuski predsednik je dugo govorio o Siriji.

Naglasio je i da je uverio Trumpa da ograniči subotnje napade na postrojenja za hemijsko oružje.

Braneći akciju, kazao je: "Došli smo do točke kada su napadi bili neophodni kako bi se međunarodnoj zajednici vratila verodostojnost".

Akcija Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije izvedena u noći na subotu zbog navodnog napada sirijskog režima kemijskim oružjem na Dumu bila je "uspeh na vojnom planu", rekao je Macron u televizijskom intervjuu.

Odbacio je moguće proglašavanje akcije nelegitimnom naglašavajući da je u Siriji delovala "međunarodna zajednica".

"Imamo tri članice Saveta bezbednosti UN-a koje su učestvovale", rekao je, misleći pritom na svoju zemlju, na SAD i Veliku Britaniju.

Francuska vojnom akcijom nije objavila rat Siriji Bashara al Assada, dodao je Macron, podsećajući da Pariz želi inkluzivno političko rešenje rata u Siriji koje bi uključilo sve učesnike.

U intervjuu televizijskim stanicama BFMTV i RMC i portalu Mediapart takođe je rekao kako je potrebno, da bi se postiglo trajno rešenje "razgovarati s Iranom, Rusijom i Turskom".

Izvor: Agencije