Bil Klinton iz Amerike i Ramo Šakinović iz Bosne

Home

Bil Klinton iz Amerike i Ramo Šakinović iz Bosne


Oči u oči, Bil Klinton i Ramo Šakinović-Hepić
Bivsi americki predsjednik Bil Klinton (William Jefferson “Bill” Clinton – rodjen 19.augusta 1946.god. i upisan kao William Jefferson Blythe III) koji je kao 42. americki president u dva predsjednicka mandata upravljao Amerikom (20.januar 1993. do januar 20.2001.), sastao se u cetiri oka sa ratno-izbjeglickim bosanskim sirocetom Ramom Sakinovicem – Hepicem. To je bilo u jesen 2008.god., na predizbornom mitingu Demokratske stranke, gdje je Klinton lobirao u gradu Fort Wayne Indiana za kandidatkinju Demokrata – svoju suprugu Hilari Klinton (Hillary Rodham Clinton), pred istorijske americke izbore. Ramo sa familijom (supruga, dvije kceri i sin) u Fort Wayne Indiana zivi vec petnaest godina. Na izborima Klintonovca nije uspjela pobijediti Baraka Obamu koji je postao predsjednik Amerike  2009., ali je Obama imenovao Hilari za Americkog Drzavnog Sekretara – United States Secretary of State.

Zahvala Klintonu od Krajišnika
Poslije govora Klinton je dosao medju narod u dvorani, a Ramo je bio pripremio papiric na kom je na engleskom jeziku napisao zahvalu Bilu Klintonu sto je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, i sto je pomogao njemu kao i mnogim Krajiskim te bosansko-hercegovackim familijama da se iz ratnoizbjeglicki kampova iz Hrvatske spase i usele u Ameriku. Poslije pozdravnog rukovanja Bil Klinton je uzeo od Rame “ceduljicu zahvale”, procitao je na brzinu. Kad je procitao napisano, radosno se osmjehnuo i zelio je sa Ramom da razgovara, a sto je on sa zadovoljstvom prihvatio-jedva docekao. Zamolio ga je da se uslikaju. Tako su se Bil i Ramo fotografisali i eglendisali na engleskom, zna se, a iz tog slucajnog i za familiju Sakinovic istorijskog susreta ostalo je nekoliko slika koje se u familijarnoj arhivi pomno cuvaju i pokazuju prijateljima.

Ramo i Bil, sirotani ali skolovani – skolovali ih did i baba
Oba su Amerikanci, sa americkim pasosem. Bil rodjeni, a Ramo naturalizovani Amer.
Bila Klintona je mati Virginia Dell Cassidy rodila u gradu Hope Arkanzas, a otac je poginuo u saobracajnoj nesreci cetiri mjeseca prije njegova rodjenja. Odhranili su ga i skolovali baka i djed, Eldridge i Edith Cassidy.
Ramo Sakinovic je rodjen 18.marta1959. u bosanskom selu Vidovska, opstina Velika Kladusa. Mama Zeka Kendic je umrla dvije godine poslije njegova rodjenja, a otac Bajro je umro prirodnom smrcu 2010. Ramu su odhranili i skolovali, isto baba Fatime i did Serif Kendic.
Bil Klinton je bio predsjednik Amerike u dva mandata, a Ramo je bio Predsjednik Organizacinog odbora za 6.Krajiski teferic 2003.god.
Klinton je penzioner, ima humanitarne fondacije i svoj The William J.Clinton Presidential Center and Park u Little Rock Arkanzas, a Ramo radi u kompaniji i vodi svoj privatni biznis “Ramo Lawn Service” u Fort Wayne, Indiana.
Pouka iz procitanog je, da se u Americi svog porijekla ne treba sramiti, ne imati nikakve predrasude, vec samo treba smjelo ici naprijed bez obzira kakve velicine ili nizine se u zivotu isprecile ispred insana.

Izet Dizdarević

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:39

Facebook komentari

Back to top