Sramotne riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića: “Bio sam u Krajini i mogu reći da oni jedni drugima o glavi rade”

Danas je održana sjednica Gradskog vijeća na čijem dnevnom redu se našao rebalans budžeta grada za 2018. godinu koji nije usvojen. Prijedlog rebalansa dobio je svega 13 glasova, jer su vjećnici SDP-a bili suzdržani.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić je istakao da je nacrtom rebalansa budžeta predviđeno povećanje za oko tri miliona KM, a riječ je o kreditnim sredstvima za rekonstrukciju rasvjete i sredsvima koja su  povučena sa viših niova vlasti po osnovu raznih projekata.

U gradskoji  upravi smatraju da je  usvajanje rebalansa bila  jedinstvena prilika da se riješi problem  javne rasvjete gradu , međutim to ne smatra i većina vijećnika.

Nakon sjednice gradonačelnik Fazlić je u izjavi za novinsku agenciju SRNA kazao  da je donesena odluka da zbog migrantske krize 26. jula budu održani protesti u Sarajevu.

– Dolazimo iduće sedmice na proteste u Sarajevo. Zatražit ćemo od Ministarstva sigurnosti da vode računa o migrantima, da ih smjeste u neki centar i da se zaustavi dolazak novih migranata, kazao je Fazlić.

Umjesto da radi svoj posao, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je zasluge o izmještanju migranata iz Doma penzionera u Đački dom u Bihaću pripisao sebi, a otišao je i korak dalje kazavši da u krajiški načelnici jedan drugom o glavi rade.

– Mi radimo ozbiljno, prepoznajemo kriminalne osobe. Evo danas smo ih 5-6 identifikovali, ispraznili penzionerski dom u koji su ilegalno ušli. Đački dom je trenutno prihvatni centar u Bihaću. To ne možemo promijeniti, kada oni ne daju drugu lokaciju. Pa gdje ćemo s njima? Mi ih molimo ko ljude da se dogovore u USK.  Neka odrede jednu lokaciju koju ćemo pretvoriti u prihvatni centar. Oni su duboko politički podijeljeni. Oni jedan drugom fizički bukvalno o glavi rade. Meni je bilo neprijatno kada sam prisustvovao njihovim sastancima, kazao je Mektić.

Kako saznaje portal USN, premijer Vlade USK Husein Rošić održat će sutra radni sastanak s predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, Međunarodne organizacije za migracije i Odjela za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije o problem smještaja migranata.

Nakon sastanka će obići potencijalne lokacije privremenog prihvatnog centra za migrante.