Komemorativnom sjednicom Bišćani odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

„Mi Bošnjaci koji smo najviše propatili u ratu, ne smijemo sebe sažalijevati. Trebamo patiti, osjetiti bol, tu bol iskazati i podijelit, ali budimo mudriji, složni i pametni. Cijenimo one koji su nas nas znali povesti kada je bilo najteže, poštujmo one koji su imali hrabrosti uspraviti se i krenuti naprijed u odbranu države i naroda.“ Poruka je ovo sa danas održane komemorativne sjednice povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici koju je u Bihaću organizirala gradska uprava.

U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Grada Bihaća, prigodnim obraćanjima čelni ljudi grada Bihaća, gradonačelnik Šuhret Fazlić i predsjedavajući GV Bihać Davor Župa, prisjetili su se dešavanja iz jula 1995.godine kada je sistematski planiran i proveden genocid kojeg su nakon 11. jula 1995.godine nad Bošnjacima Srebrenice proveli pripadnici Vojske RS-a, MUP RS-a, i Vojske Jugoslavije.

„Pitanje priznavanja ili negiranja genocida, pitanje je opredjeljenosti između dobra i zla, između ljudskosti i neljudskosti, između pravde i nepravde. Stoga ističem da samo životom, radom i stvaranjem može se pobjediti smrt i beznađe. To je naša obaveza prema svima onima koji su živote ugradili u slobodu koju danas uživamo, pa tako i prema ubijenim Srebreničanima, kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna“- kazao je danas Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, u svom obraćanju kazao je da su i danas brojni Bišćani maratonci, pješaci, biciklisti i motoristi u Srebrenici odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida kojeg moderna historija ne pamti, dodavši da će to činiti i svake naredne godine kako se nikada ne bi zaboravila istina o Srebrenici.

„Mi Bišćani i danas smo sa Srebreničanima u boli,saburu i tuzi, ali i u naporima preživite sve što ste preživjeli. Bili smo uz Srebrenicu i 1995. godine jer je i tog jula bilo izuzetno teško na slobodnoj teritoriji Bihaća kojoj je bila namjenjena sudbina Srebrenice. Teško je na današnji dan bilo šta reći, ali ističem da mi Bošnjaci koji smo najviše propatili u ratu, ne smijemo sebe sažalijevati. Trebamo patiti, osjetiti bol, tu bol iskazati i podijelit, ali budimo mudriji, složni i pametni. Cijenimo one koji su nas nas znali povesti kada je bilo najteže, poštujmo one koji su imali hrabrosti uspraviti se i krenuti naprijed u odbranu države i naroda. Nemojte da zaboravimo njihovu žrtvu i njihov doprinos u proteklom ratu i daj Bože da to bude posljednji rat kojeg smo preživjeli“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

„Zauzimanje Srebrenice, deportacija civila iz Potočara i operacija zarobljavanja, zatočenja i likvidacije Bošnjaka su genocidni akti unaprijed isplanirani, dobro osmišljeni, efikasno organizirani i širokog obima, naređeni sa nadležnih političkih i vojnih mjesta te izvršeni planski, sistematski i organizirano. Broj ubijenih i kratkoća vremena likvidacije govori da je u pripremi i izvršenju zločina sudjelovalo veoma mnogo organiziranih i discipliniranih izvršilaca, zapravo cijeli politički, upravni, policijski i vojni potencijal velikosrpskih snaga. Genocid nad Bošnjacima «sigurne zone» Ujedinjenih nacija Srebrenica počinjen je pred očima svjetske javnosti i uz nesumnjivu asistenciju i zločinačku pasivnost snaga UN-a, koje su bile dužne zaštititi stanovništvo te zone. Taj zločin je samo vrh ledenog brijega zločina izvršavanih u kontinuitetu četiri godine na gotovo tri četvrtine državne teritorije Bosne i Hercegovine.Genocid u Srebrenici, ni nakon sudskih presuda, nekima ne znači ono što bi ljudski i neovisno o bilo kakvoj presudi trebao značiti: a to je razlog neupitne osude i zgražanja “- istakao je u svom referatu dr. Mujog Begić, a kojeg je pročitao Edin Zeljković.

Na današnjoj komemorativnoj sjednici pročitan je referat dr. Muje Begića, prikazan kratki dokumentarni film autora Azre Sadiković i Idriza Mujagića o aktivnostima koje svake godine Bišćani realiziraju odavajući počast žrtvama genocida u Srebrenici.Također, nastupili su i članovi Teatra mladih Bihać predvođeni mladom Arijanom Čeliković, učesnicom marša mira „NezukSrebrenica“, Sinanudin ef. Bajrić, te Admir ef. Muhić, autor poeme „Hatidža, majka Srebreničanka“