Čudna fotka na kojoj ruski sveštenici ipak ne blagosiljaju 'Sotonu'

asdf

Nekada najbogatiji čovjek u Rusiji i najmoćniji oligarh koji se suprostavio Vladimiru Putinu, Mikhail Khodorkovsky na zvaničnom engleskom nalogu na Twitter objavio je fotografiju, uz koju je napisao:

“Mislim da nikada nećete vidjeti ništa čudnije. Poglavari Ruske pravoslavne crkve blagosiljaju raketu zvanu Satana”.

Međutim, analizom koju je uradio portal Raskrinkavanje, jasno je da fotografija koja je objavljena ipak ne prikazuje blagosiljanje rakete 'Sotona' i ista nema veze sa ratom u Ukrajini, niti nedavnim testiranjem koje je provela Rusija. Oružje koje se vidi na fotografiji ne prikazuje projektil 'Sotona' kako se tvrdi u viralnim objavama, potvrdila je za Reuters Mariana Budieryn, istraživačica na projektu upravljanja atomom u Harvard Kennedy School Belfer Centru.

Ovom prilikom vršimo ispravku dijela prvobitnog članka u kojem je stajalo da 'poglavari ruske crkve blagosiljaju raketu zvana Satana.'. Dakle, taj dio teksta, koji je objavljen ranije, 14. maja 2022. godine, nije bio ispravan i ovim ga putem ispravljamo te se izvinjavamo čitaocima na prenošenju djelimično netačne informacije.

Dodatnim provjerama je potvrđeno da je slika nastala najkasnije 2015. godine, a prvobitno je objavljena 6. 5. 2015. godine na stranici Moskovske opštinske novinske agencije i u opisu stoji da prikazuje 'ritual blagoslovljenja učesnika Parade pobjede i posvećenja lansera na Hodinskom polju', u blizini Moskve, na kojem je nekada bila avionska pista.

Podsjećamo, Mikhail Khodorkovsky je nedavno u intervju za CNN poručio kako ruski lider Vladimir Putin samo razumije jezik sile. On je zbog protivljenja Putinu ostao bez većine svog bogastva, ali i proveo deceniju iza rešetaka. Ruskog lidera opisuje kao vrlo opasnu osobu povezanu s kriminalom.

“Cijeli život je imao posla s kriminalcima, on je dio toga, on ne polaže mnogo pažnje na zakon. Kada osjeti slabost onda ide protiv vas, to je recimo bilo u slučaju predsjednika Macrona, ako osjeti moć i silu onda se povlači. Dugo vremena Putin je bio osoba koja je bila orijentisana na novac. Sada kao stariji kriminalac ima misiju koja je vrlo opasna, a sada želi svijetu pokazati da ima ostavštinu koju želi ostaviti iza sebe i da mu novac više nije važan”, kaže Khodorkovsky.

Foto: Twitter