Bizaran slučaj: Majka švercovala sina u koferu preko granice

Home

Bizaran slučaj: Majka švercovala sina u koferu preko granice

Poljski graničari su vratili sa granice jednu ukrajinku zbog veoma bizarne stvari. Ona je pokušala prošvercati svog osmogodišnjeg sina sakrivenog pod odjećom u velikom koferu.

Na ovaj korak se odlučila zbog toga što dijete za razliku od nje nije imalo biometrijski pasoš. Inače, biometrijski pasoš je potreban svim Ukrajincima da bez viza uđu u zemlje EU.

- Tokom kontrole voza iz Kijeva u Przemyśl, carinici su u koferu jedne od putnica našli osmogodišnjeg dječaka. Njegova majka pokušala ga je prošvercati u Poljsku sakrivenog pod slojem odjeće. Dijete nije imalo isprave na osnovu kojih bi moglo preći granicu - izjavila je poljskim medijima Ana Mihalska iz Granične straže u Przemyślu.

Petesetogodišnja Ukrajinka prvo nije htjela otvoriti kofer, a kada su to carinici učinili, imali su šta i vidjeti.

Majka je sa sinom preko Poljske krenula u Njemačku već prvog dana kada su Ukrajincima ukinute vize, ali tada su vraćeni sa granice zato što dijete za razliku od nje nije imalo biometrijski pasoš bez koga se ne može bez vize u EU.

Biometrijske pasoše Ukrajina izdaje svojim građanima od 2015. godine a do sada je stigla predati oko tri miliona pasoša od oko 44 miliona stanovnika koliko ima Ukrajina.

 

(Izvor: Avaz)

Objavito: Sat, 06/17/2017 - 17:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top