Bizarna i napeta situacija na granici Hrvatske i Slovenije: Raspoređene policijske snage kojima se mnogi smiju

Home

Bizarna i napeta situacija na granici Hrvatske i Slovenije: Raspoređene policijske snage kojima se mnogi smiju


Nakon jučerašnje odluke o arbitraži, u petak u jutarnjim satima dva hrvatska policijska broda doplovila su do crte razgraničenja sa Slovenijom u Piranskom zaljevu te su usidreni 800 metara od te crte.

Kako javlja HRT, dva hrvatska policijska broda i jedan slovenski stoje jedni nasuprot drugih, svaki u svojim vodama i gledaju se.

Svako stoji na svojoj strani prema staroj crti razgraničenja. I slovenski i hrvatski policijski brodovi nalaze se svega stotinjak metara jedan od drugih. 

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije donio je u četvrtak odluku da velika većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Republici Sloveniji te da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije spojnicu svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Republika Hrvatska se iz arbitražnog sporazuma povukla temeljem jednoglasne odluke Hrvatskog sabora krajem juna 2015., utvrdivši da je arbitraža nepovratno kontaminirana teškom slovenskom povredom toga postupka, nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Pet, 30/06/2017 - 18:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top