Bjelica predao pismo Govedarici: Optužio ga za samovolju i nezakonito djelovanje

Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica koji je na današnjoj sjednici Glavnog odbora stranke uputio najviše kritike rukovodstvu stranke, predao je pismo predsjedniku Vukoti Govedarici u kojem ga je optužio za samovolju i nezakonito djelovanje.

On je u pismu, kojeg je objelodanio ATV, napisao da je Govedarica nakon oktobarskih izbora, iz partije samovoljno, i nelegitimno izbacio visokopozicionirane članove a da nije ni dokazao da su radili protiv interesa SDS-a. 

"Ukoliko je sloboda mišljenja i javnog izražavanja tog mišljenja u proklamovanju ciljeva Srpske demokratske stranke djelovanje suprotno stavovima SDS-a utvrđenim na bazi programskih ciljeva i zadataka, onda je jasno da predsjednik SDS-a niti zna odredbe Statuta, ni programske ciljeve stranke, čiji je, nažalost, predsjednik. I to je onda druga dimenzija nelegalnog, neustavnog i nezakonitog djelovanja predsjednika SDS koja ishodi u djelovanje usmjereno na ugrožavanje demokratije, narušavanje integriteta RS, kršenje Ustavom zajamčenih sloboda i prava, a što je izričito zabranjeno Ustavom Republike Srpske", kaže Bjelica u pismu.

Potpredsjednik SDS-a podsjetio je predsjednika stranke i da o razrješenju članova SDS-a odlučuje Glavni odbor.

"U Pravilniku o stranačkoj disciplini i organizaciji evidencije članstva ne postoji pravni osnov koji daje predsjedniku Srpske demokratske stranke da bilo kog člana isključi, već odluku o isključenju u skladu sa članom 9. pomenutog Pravilnika može donijeti samo opštinski ili gradski, odnosno izuzetno Glavni odbor, te je jasno da se radi o nezakonitim odluka jer nemaju normativni osnov, a u svakom slučaju odredbe o vođenju postupka na principu „kadija te tuži, kadija ti sudi", odnosno 'Vukota te tuži, Vukota ti sudi', u skladu sa načelom legaliteta, moraju biti u skladu sa ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama koji se direktno primjenjuju i koji imaju jaču pravnu snagu", napisao je Bjelica u pismu Govedarici.

Bjelica u pismu poručuje i da je Govedarica isključivao članove koji su samo javno govorili, a nisu nametali u kom pravcu bi trebalo da se usmjeri politika SDS-a kako bi se ostvarivali ciljevi stranke i interesi srpskog naroda. Vukota Govedarica, do sada, je iz stranke isključio Kostadina Vasića, Obrena Petrovića i Borisa Jerinića.