fbpx Blizu tri miliona KM za elektrifikaciju i infrastrukturu povratničkih naselja

Blizu tri miliona KM za elektrifikaciju i infrastrukturu povratničkih naselja

Home

Blizu tri miliona KM za elektrifikaciju i infrastrukturu povratničkih naselja


Komisija za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici izvršila izbor projekata elektrifikacije stambenih jedinica kao i projekata obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima na kojima žive raseljene osobe i povratnici u vrijednosti od 2.250.000 KM sredstava iz 2015. godine.

Od te sume, 675.000 KM raspoređeno je za finansiranje prioritetnih projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika u općinama Foča, Istočni Stari Grad, Ravno, Rudo i Glamoč i Kotor Varoš. Što se tiče projekata izgradnje i obnove komunalne i socijalne infrastrukture, 1.575.000 KM će biti raspoređeno za finansiranje 43 projekta.

Najviše projekata bit će realizirano u Bijeljini, Brodu i Zvorniku dok će značajna ulaganja u putnu infrastrukturu biti u općinama Kiseljak, Rudo, Goražde, Kostajnica, Modriča, Čelić, Istočni Stari Grad, Pelagićevo, Sokolac, Gacko, a sredstva su osigurana i za rješavanje problema vodosnabdijevanja u Busovači, Berkovićima i Istočnoj Ilidži.

Komisija je donijela i odluku o raspodjeli 670.000 KM neutrošenih sredstava preostalih po projektima iz 2004. do 2015. godine, a koji se odnose na elektrifikaciju, obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture. Ministarstvo za ljudska prava će u narednom periodu raspisati i javni poziv za projekte elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika u vrijednosti od oko 836.000 KM, kao i za projekte obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture u vrijednosti od oko 1,95 mil KM.

Na Komisiji je istaknuto kako je neophodno da se od sve tri elektroprivrede u BiH očekuje značajnije učešća u realizaciji projekata elektrifikacije kako bi se ovo goruće pitanje riješilo u što kraćem roku.

 

(Izvor:fokus.ba)

Objavio: Pon, 19/06/2017 - 17:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top