Blokada puta u Bihaću: "Ostat ćemo ovdje, ovo je dno dna"

Građani Bihaća blokirali su magistralni put koji povezuje Sarajevo i Bihać, te autobusku stanicu kako bi spriječili brojne migrante da uđu u taj grad. Reporterka Adisa Imamović javlja da se pak puštaju automobili i vozila u kojima nema migranata.

Tačan broj građana koji je blokirao prilaze ne može se tačno odrediti, a reporterka N1 koja se nalazi na mjestu događaja javlja da policija pokušava pronaći alternativne pravce da autobusi sa migrantima prođu.

"Ostat ću ovdje do kad ja hoću. Dokle god narod ostane i ja ću. Ovo je dno dna i politike i svega. Ja sam stranac u svom gradu. Bišćani će ovdje dočekati svakoga, ali da ja imovinu moram čuvati puškom - to niko nije zaslužio", poručio je izrevoltiran građanin Bihaća.

"Mi nećemo dopustiti da postanemo manjina u svom gradu. Postat ćemo ako se ovo nastavi. Vlast nije efikasna, ne poduzima ništa. Plašim se. Doživio sam par napada od migranata. Nisam se mogao odbraniti jer su svi naoružani hladnim oružjem. Porodice migranata sa djecom su manjina. Ovo neće završiti na ovome. Ovo je tek početak", poručio je jedan od okupljenih građana.

Također, motoristi iz Bihaća imaju zadatak da budu izvidnica na putu Sarajevo - Bihać, kako bi javili koliko autobusa sa migrantima ide prema gradu u Krajini. Građani su poručili da će nastaviti sa blokadom i da neće dati autobusima koji voze migrante da prođu.

Jedna grupa građana nalazi se i na željezničkoj stanici, odnosno pruzi kako bi spriječili Talgo voz na relaciji Sarajevo - Bihać, za koju su kazali da im je donijela mnogo nevolja.

Broj migranata u Bihaću za sada niko od zvaničnika tačno ne zna. Pretpostavlja se da je između tri i pet hiljada, a određeni broj njih prelazi ilegalno u Hrvatsku - skoro pa svakodnevno.

Situacija sa migrantima je najteža u Bihaću i Velikoj Kladuši