Bob Stewart prvi je ušao u Ahmiće: Nisam mogao vjerovati šta vidim (VIDEO)

Bob Stewart, bivši britanski oficir i bivši zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) u BiH prvi je sa svojom grupom vojnika ušao u Ahmiće nakon masakra nad bošnjčkim civilima u aprilu 1993. godine. Snimci i svjedočenja njegovih vojnika koji su izvlačili ugljenisana tijela ubijenih mještana Ahmića, obišli su svijet.

 

Snimke na kojima je svjedočio Stewart, kao i njegovi vojnici i istražitelji, tada je objavio Sky News, kao i još neke televizije u svijetu.

Nakon povratka u Veliku Britaniju, Stewart je nakon skoro 28 godina, koliko je služio u britanskoj vojsci, 1996. godine napustio vojsku, a kasnije je izabran za člana britanskog parlamenta. Nakon odlaska iz BiH Stewart se nakon mnogo godina vratio u našu zemlju, ali u ulozi parlamentarca i to 2014. Tada je novinska agencija Anadolija s njim napravila razgovor u kojem je, sa poprilične vremenske distance, ponovo govorio o Ahmićima i 16. aprilu 1993. godine te 23. aprilu kada je ušao u to malo bosansko mjesto nakon pokolja koji su počinili pripadnici HVO-a.

- Ja nisam mogao vjerovati u ono što vidim kada sam ušao u selo 23. aprila 1993. Našao sam masovine grobnice. Nekako se moramo sjećati da naredne generacije to ne bi ponovile. Molim Boga da se to ne ponovi - rekao je, između ostalog, Stewart.

Pripadnici HVO-a ubili su 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Među njima 31 ženu i 11 djece. Najmlađa žrtva je imala tek tri mjeseca, a najstrarija 81. godinu. Od 116 žrtava u Ahmićima, ubijeno je 14 civila, izbjeglica iz Višegrada, Foče, Jajca i Travnika koji su u Ahmićima našli utočište.

-Ovo je Evropa u 1993., a ne 1943. godine - čuje se i vidi vojnik UN-a koji izgovara ove riječi na jednom od snimaka nakon ulaska u Ahmiće.

U Ahmićima je porušeno oko 180 kuća, minirane obje džamije, zapaljena i srušena je i osnovna škola u Ahmićima, a preživjeli mještani su protjerani spašavajući gole živote. U ranim jutarnjim satima, tog 16. aprila 1993. godine, napad na civile Bošnjake i selo Ahmiće počeo je u vrijeme kada se začuo ezan za sabah-namaz.

U nastavku pogledajte snimke koje su načinili pripadnici UN-a na čelu sa Stewartom prilikom ulaska u Ahmiće.

​​​​​​