BOISE: Krajišnici slogom do uspješnog Teferiča

Home

BOISE: Krajišnici slogom do uspješnog Teferiča


sti dan, istovremeno sa „14. Krajiškim teferičom“ u gradu Waterloo, održan je i ovogodišnji drugi po redu „Krajiški teferič“ na zapadnom pacifičkom slivu američkog kontinenta u gradu Boise, država Idaho, gdje živi oko 150 bosanskih familija koje potiču sa prostora Cazinske krajine ili zapadne Bosne, odnosno općina Velika Kladuša, Cazin, Bužim, Bihać i Bosanska Krupa.

Poslije prvog, lani dobro organiziranog i posjećenog Krajiškog teferiča u državi California, domaćini Krajišnici iz Boisea nisu htjeli nimalo zaostajati, te su se pripremali i organizirali nekoliko mjeseci prije zakazanog datuma Teferiča. Krajišnici su se dogovorili da nosilac priprema za „2. Krajiški teferič“ u Boiseu bude Nogometni klub „Krajišnik“ Boise, a za predsjednika Organizacionog odbora imenovan je Eno Kajdić. U kontaktu su bili sa organizatorima teferiča u Waterloou i sa predstavnicima u općini Velika Kladuša.

Dan ranije i ujutro u subotu, 30. jula, iz država California, Utah, Oregon, Washington i Arizona stizale su mnoge krajiške familije kod svojih zemljaka, da čitav dan i noć teferiče, druže se, igraju nogomet, sviraju, pjevaju, igraju folklorne igre i uživaju sa svojim najbližima u dalekom svijetu. Domaćini su pripremili za goste veliku sportsku dvoranu, koja je svečano ukrašena sa velikim natpisom „Krajiški teferič Boise 2011.“, razvijenim zastavama mnogih država, a u centru su dominirale zastave Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine.

Okrenuti prema zastavama, slušajući intoniranje američke i bh himne, stajalo je na zelenoj plastičnoj travi postrojeno šest nogometnih ekipa naših Krajišnika, čime je otpočelo svečano otvaranje „2. Krajiškog teferiča“. Pozdravnu riječ i dobrodošlicu prisutnima je uputio predsjednik Organizacionog odbora Eno Kajdić, a ispred gostiju i nogometnih klubova prisutne su pozdravili Ismet Sefić iz San Francisca u Californiji i Nedžad Dizdarević iz države Utah, grad Salt Lake City.

Nakon defilea sportaša, na zeleni tepih dvorane izašli su u prekrasnim narodnim nošnjama cure i momci iz Kulturno-umjetničkog društva „Mladi Behar“ iz Boisea, pod dirigentskom palicom predsjednice KUD-a Besime Kajdić. Dva različita uzrasta folkloraša KUD-a „Mladi Behar“ oduševili su publiku svojim virtuoznim igrama i plesovima iz rodnog kraja, države Bosne i Hercegovine i Balkana.

Poslije folklora, na zelenom sportskom terenu su nogometaši iz šest klubova i ekipa cijeli dan odmjeravali snage na malonogometnom turniru. Na kraju razigravanja, pobjednik turnira je postao seniorski tim Nogometnog kluba „Krajišnik“ Boise, drugi su bili juniorski tim Nogometnog kluba „Krajišnik“ Boise, a treće mjesto je osvojila ekipa „Podzvizda“. Dok se odvijao cjelodnevni sportski, kulturni i zabavni program teferiča, ispred dvorane se na roštiljima pripremala hrana, koja se uz piće dijelila besplatno svim gostima, učesnicima i posjetiocima na Teferiču.

U pauzama između utakmica, gledaoce, igrače i prisutne goste na Teferiču su zabavljali domaći muzičari i pjevači Senad Šakanović i Alan Dizdarević. Nakon ovog dijela Teferiča, svi učesnici i gosti su prešli u veliku salu, koja je bila mala da primi preko 450 gostiju Krajiškog teferiča na noćnoj zabavi. Pojačani sa pjevačima Zeminom Lakić i Emirom Ćuturić, pjevalo se, sviralo i igralo do kasno u noć. Tokom večernje zabave Krajiškog teferiča održana je ceremonija uručivanja zahvalnica zaslužnim donatorima i sponzorima, te proglašenje pobjednika nogometnog turnira.

- Svima se mnogo zahvaljujem za dolazak na teferič, a posebno nogometnim klubovima iz Utaha i Californije, našem KUD-u „Mladi behar“, kao i svim donatorima, sponzorima, učesnicima i organizatorima. Trebamo gajiti ovakva druženja, povezivati se i biće nam svima mnogo bolje i ljepše živjeti u ovoj tuđini, gdje smo potrebni jedni drugima, rekao nam je Sead-Dedo Gračanin, predsjednik Nogometnog kluba „Krajišnik“ Boise.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Kasim Garibović, igrač Nogometnog kluba „Krajišnik“ Boise, a nekada davno u domovini igrač Nogometnog kluba „Mladost“ Vrnograč. Za najboljeg golmana je proglašen Amel Keserović iz juniora NK „Krajišnik“, a najbolji strijelac turnira je Enis Kajdić, također iz juniora NK „Krajišnik“ Boise. Zahvalnice su uručene svim donatorima i sponzorima, kao i zaslužnim pojedincima, a posebna zahvala je pripala KUD-u „Mladi Behar“ za učešće u pripremi i realizaciji kulturno-zabavnog programa teferiča.

- Kako smo lani obećali, pripremili smo i ugostili naše musafire na Teferiču kod nas u Boiseu. Sretni smo i nadamo se da će gosti ponijeti lijepe utiske sa ovog druženja, a ako nešto nije bilo u redu, neka nam ne zamjere. Hvala svim gostima, sponzorima i svim ljudima koji su na bilo koji način učestvovali u organizaciji Teferiča, rekao nam je Eno Kajdić, predsjednik Organizacionog odbora „2. Krajiškog teferiča“.

Tokom večeri je održan i okrugli sto, na kojem su se Krajišnici zapadne Amerike dogovorili da se slijedeći „Treći krajiški teferič“ održi iduće godine u državi Utah, gradu Salt Lake City. Na okruglom stolu je također predloženo usaglašavanje datuma održavanja Teferiča sa organizatorima ostala dva na istočnoj obali Amerike i u Velikoj Kladuši, te dogovaralo da ova tri grada na zapadu Amerike u slijedećim godinama ponude zajedničku organizaciju jednog centralnog Krajiškog teferiča cijele Amerike u gradu Boise ili San Francisco.

Tokom ceremonije otvaranja „2. Krajiškog teferiča“ minutom šutnje i učenjem fatihe odata je dužna pošta svim umrlim i poginulim tokom rata i izbjeglištva do danas, i dan ranije sahranjenom najstarijem Krajišniku u Boiseu Ali Miljkoviću, koji je umro u 80-oj godini života.

Izet DIZDAREVIĆ/Edin ŠABANAGIĆ

Antrfile:

Organizatori „2. Krajiškog teferiča“ u Boiseu bili su Eno, Nurija i Besima Kajdić, Sead-Dedo i Edo Gračanin, Mirsad Dizdarević, Sutko Alibegić, Senad Melkić, Emil Šuvić, Jasmin Garibović, Denis Miljković i Miran Koštić.

Sudije volonteri su bili Dragan Kajdić, Adin Ćatović, Rizah Dizdarević, Senad-Ceco Talakić i Jasmin Rizvić.

Donatori i sponzori teferiča bili su „Europadelicious.inc“ vlasništvo familije Gračanin, „Meadow gold“, „Let’s play.inc“, Ismet Sefić, Enes-Eno, Dragan, Nurija i Irfan Kajdić, Nijaz Pajazetović, Raif Bećirević, Denis i Edvin Miljković, Sead Gračanin, Asim Omanović, Izet Rizvić, Damir Ros i Izet Dizdarević.

 

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:49

Facebook komentari

Back to top