Bombom na porodicu koja je čovjeka iz V. Kladuše držala kao roba

U dvorištu porodične kuće u Draganiću nedaleko od Karlovca u noći na nedjelju eksplodirala je eksplozivna naprava te oštetila kombi vozilo koje je tamo bilo parkirano.

Iz karlovačke policije navode da je vlasnik imanja 35-godišnjak, kao i da je eksplozija odjeknula oko 2 sata. Radi li se o bačenoj bombi ili nekoj vrsti podmetnutog eksploziva znat će se nakon što policija provede istragu, javlja Jutarnji list.

Ko bi mogao biti počinitelj također nije poznato, a o njegovim motivima također bi se moglo samo nagađati. Na imanju živi mnogočlana porodica P. V., niko od njih nigdje ne radi već se bave skupljanjem sekundarnih sirovina i raznim preprodajama, zbog čega je u njihovu dvorištu vrlo prometno.

Ono je zaklonjeno živom ogradom, a metalna ograda uvijek je navučena na ulazu.

– Mene nije probudila nikakva eksplozija, nego galama koju su napravili oko dva sata. Svi su se uzvikali, a ubrzo je došla policija. Navodno su ih čuvali do jutarnjih sati, a onda su sve označili trakama. Gazda je vikao po dvorištu, nešto u smislu kako mu niko od komšija nije htio priskočiti u pomoć dok su ga pokušavali ubiti – ispričao je jedan od komšija koji je želio ostati anoniman jer, kaže, niti ima niti bi želio imati posla s tom porodicom.

Široj javnosti su postali poznati krajem prošle godine, kada su procurile jezive fotografije čovjeka iz BiH kojeg su u istom tom dvorištu 550 dana držali kao roba u neljudskim uslovima, te ga brutalno zlostavljali.

U martu ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je protiv osmero članova te porodice u dobi od 23 do 60 godina podiglo optužnicu zbog počinjenja krivičnog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva ropstvom.

Od čovjeka koji je kod njih došao u potrazi za poslom za cigarete, nešto hrane i alkohola tražili su da za njih obavlja fizičke poslove poput čuvanja stoke, cijepanja i slaganja drva te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške osobne prilike i siromaštvo.