DAN RUŽIČASTIH MAJICA

BORBA PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA: Vlada USK-a podržava akciju “Budi drug, budi cool”

BORBA PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA: Vlada USK-a podržava akciju “Budi drug, budi cool”

Dan ružičastih majica, Pink Shirt Day, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama obilježava se zadnje srijede u februaru u zemljama širom svijeta. Ove godine obilježit će se 22. februara 2017. godine.

Ovogodišnji slogan kampanje podizanja svijesti o prevenciji vršnjačkog nasilja u školama u BiH je “Budi drug, budi cool”.

Na gradskim trgovima u BiH, pa tako i u Bihaću, bit će organizovano potpisivanje peticije za pokretanje inicijative za uvođenje nove stavke u Krivični zakon o kažnjavanju maloljetnika kada je u pitanju nasilje putem internet, tj. cyber bulling.

Peticijom će se također zatražiti provedba postojećih zakona koji se tiču resocijalizacije i/ili sankcionisanja maloljetnih delikvenata.

Sa radom će 22. februara 2017. krenuti web stranica www.danruzicastihmajica.ba na kojoj će mladi moći dobiti besplatnu online podršku i pomoć, savjet psihologa ukoliko se eventualno suočavaju s nekom vrstom nasilja.

Ružičasta majica je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama. U BiH prvi put ovaj dan je obilježen prošle godine s ciljem da se smanji alarmantan broj slučajeva vršnjačkog nasilja.

Organizator za obilježavanje u gradu Bihaću je JU “Mješovita srednja škola”, a voditeljice projekta Tamara Malkoč i Elvisa Šumar prezentirale su danas projekat premijeru USK-a, Huseinu Rošiću, koji je potvrdio potpunu podršku u njihovoj misiji zaštite djece.

 
 
(Vlada USK/Cazin.NET)
 
 
 
 

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.