Borci još pred Vladom FBiH: Umivamo se vodom iz flaša

Home

Borci još pred Vladom FBiH: Umivamo se vodom iz flaša


"Suvišno je govoriti o uslovima ovdje. Od vrućine, pa do higijene. Nije lahko boraviti na livadi" ističe Hamdo Petak.

 

Devetaesti dan otkako su demobilisani borci okupljeni pred zgradom Vlade Federacije BiH protiče.
Pored izrazito visokih temperatura koje ih dodatno iscrpljuju, navode kako ih predstavnici vlasti ubijaju psihički, ali i fizički. Ističu kako svaki dan Hitna pomoć po jednog borca odvuče u bolnicu.

Hamdija Krnjić, borac iz Novog Travnika naglašava kako se trenutno ne zna ko je ministar za boračka pitanja a ko "temeljaši".

- Kako je moguće da korisnici Fonda daju rješenja. Ko su oni da daju rješenja ako za to postoji resorno Ministarstvo, pita se Krnjić, navodeći kako je poražavajuće što ministar Bukvarević na sve to šuti.

 

Ne odustaju

- Potrebno je izvršiti malo revizije i unutar temeljaša, jer već nekoliko godina, zanimiljivo je, da niko ne umire. Treba preispitati koliko ih je umrlo u zadnjih pet ili deset godina, a fond koji primaju ostaje isti. Ovi temeljni koordinatori koji daju prijedloge Ministarstvu za boračka pitanja, za ove 22 godine su dobri minimum po pola miliona KM. Prevelika je količina novca obezbjeđena za udruženja, a pojedini gladuju, tražeći svoja stečena prava kao branioci države, kaže Krnjić.

Naveo je kako nisu dobrodošli u boračka udruženja jer nisu u političkim partijama, i "ne mogu se preko njih osiguravati glasovi na izborima".

- Mi bismo voljeli, da kada bude Parlamentarna Skupština FBiH imala sjednicu, da bude direktan prijenos, kako bismo vidjeli koje su to ruke protiv ARBiH, ali i da vidimo ko je uz nas kada se konkretne stvari rade, a ne samo da nam usmeno govore kako će biti uz nas.

saHamdo Petak, koji je također iz Novog Travnika, navodi kako odustati od protesta neće dok ne dobiju svoja stečena prava, koja kako kaže, sada uživaju temeljna udruženja, navodeći kako među njima ima veliki broj onih koji nisu bili borci, "ali da je to nebitno, već da je bitno što su podobni vladajućoj strukturi".

- Ja kući nemam kud, jer tamo sam ostavio pet članova porodice od kojih niko nije zaposlen, govori Petak te se osvrće na uslove u kojima borave borci.

- Suvišno je govoriti o uslovima ovdje. Od vrućine, pa do higijene. Nije lahko boraviti na livadi. Donosimo vodu u flašama kako bismo se umivali. Ali volja i moral su tu, to nas ne napušta. Sve što nas Vlada više ubija, mi imamo veću želju da ovdje ostanemo, i da budemo uporni da istrajemo, ističe Petak.

 

Kupanje u sportskim svlačionicama

Dodao je kako osim Sarajlija koje su do sada pomagale donosivši hranu i piće, javila se i jedna javna ustanova.

- Evo danas nam je i direktor Centra Skenderija izašao u susret, omogućivši nam termin od neka tri sata, u kojima nekolicina boraca može otići da se okupa u sportskim svlačionicama. To je zaista jedan lijep gest koji nam mnogo znači, jer velike su vrućine i nije lijepo da se ne kupamo redovno. Samo bi nam falilo i neku dodatnu bolest da pokupimo, bored svih problema koje imamo, naglašava Petak.

 

(Izvor: Oslobođenje)

Tagovi
Objavio: Pet, 30/06/2017 - 18:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top