fbpx Borci ne odustaju: Dani prolaze, strpljenja sve manje

Borci ne odustaju: Dani prolaze, strpljenja sve manje

Home

Borci ne odustaju: Dani prolaze, strpljenja sve manje


15. dan pred Vladom Federacije. Demobilisani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, ne odustaju. Jučerašnji dolazak federalnog premijera, neki su kategorično ocijenili - neuvjerljivim.

Zahtjevi isti, ali i poziv ministru bezbjednosti Draganu Mektiću da ih posjeti i sasluša. On im poručio, spreman sam da vas saslušam.

Bajramsku čestitku i dolazak Federalnog premijera Novalića, demobilisani borci nisu doživjeli kao pregovore. Sve su shvatili kao lijep gest i priliku da premijeru direktno pojasne svoje zahtjeve. Ponovili su: u zgradu Vlade ne žele i nemaju svoje pregovarače. Tvrde, njihovi problemi mogu biti riješeni brzo, da postoji stvarna volja odgovornih.

"Zar je teško da dignu ruke i donesu te uredbe kroz zakon? To je za sat vremena izvodljivo. I onda kažu, iznesu pred borce. Ne mora izaći ni premijer ni Bukvarević. Jednostavno, nek pošalju svoje sekretare i kažu - vaš problem je završen, možete ići kućama. Nema potrebe da pregovaramo. Od dosadašnjih pregovora, već 21 godinu, borci nemaju ništa", kazao je za N1 Ibrahim Hasanović, demobilisani borac.

Dani prolaze, borci imaju sve manje strpljenja, a njihov problem poprima šire razmjere. I bošnjački član Predsjedništva, Bakir Izetbegović poručuje, shvatamo borce, ali treba pogledati u realnost.

"Isplata nekog posebnog dodatka koji bi značio sljedećih 600 ili 700 miliona KM godišnje, jednostavno bi uzdrmala stabilnost ove zemlje. Onda bi se u pitanje dovele invalidnine, šehidski dodaci i penzije. Mi to ne smijemo i ne možemo uraditi. Ali niz stvari, kao što je zdravstveno osiguranje za borce, možemo i moramo uraditi", istakao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Okupljeni borci direktno su pozvali ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da dođe ovdje, u njihov kamp i razgovara sa njima. Tvrde da neki od njih imaju značajna saznanja o, kako kažu, velikom kriminalu koji se dešava u ovoj oblasti.

"Molim Vas ministre, gospodine Dragane Mektiću, dođite ovdje među ove ljude, saslušajte ove ljude i pođite jednom konačno sa tom istragom. I otkrijte najveći kriminal u ovoj državi", kazao je Amel Kadić, demobilisani borac.

"Pitanje je tu koliko ja sa stanovišta svoje nadležnosti mogu da pomognem. Ali ako se radi o nekoj priči o kriminalu, ili ako na bilo koji drugi način pogu da pomognem ili doprinesem, ja sam spreman uvijek. Spreman sam razgovarati sa svima kako bih, ako je moguće, bilo kako pomogao", odgovorio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

 

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavio: Pon, 26/06/2017 - 19:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top