Borci USK-a ne isključuju mogućnost marša ka Sarajevu

Ono na čemu uporno insistiraju jeste jedinstveni borački registrar, borački dodatak do zaposlenja i ukidanje finansiranja boračkih organizacija.

Borci iz Unsko-sanskog kantona su, prateći instrukcije iz kampa heroja, došli danas pred Ministarstvo za boračka pitanja USK-a gdje su se susreli sa ministrom Đevadom Malkočem.

- Nas je ovdje manja grupica jer smo odlučili da legitimno vršimo priitisak. A ne bi nam bilo teško u roku od sat vremena skupiti stotine boraca i izaći na granični prelaz. Ministar Malkoč je uvijek podržavao naše zahtjeve, te smo od njega zatražili da se ispred boraca USK-a hitno obrati ministru Salki Bukvareviću, inače ćemo sutra svi marširati za Sarajevo, kazao nam je borac Fadil Sivić.

Naime, oni odbijaju Bukvarevićev prijedlog od 17 stavki, smatrajući da ni ranije slične intervencije nisu urodile plodom.

- Zna se koja su naša tri zahtjeva i od njih niko neće ostupiti, a pregovarati nemaju s kim jer mi ne priznajemo više nikakve pregovarače ispred boraca, jer ih Vlast obično preokrene, podmiti ili zloupotrebi, kazao je Sivić.

Podsjetimo, danas su se bivši borci razišli nakon 15-minutne blokade Šićkog Broda, a protest demobilisanih boraca ispred Parlamenta FBiH još traje.