Bosanac u finalu: BiH može biti ponosna na Damira Džumhura

Home

Bosanac u finalu: BiH može biti ponosna na Damira Džumhura

Damir Džumhur se plasirao u finale ATP turnira iz serije 250 u Sankt Peterburgu. Naš najbolji teniser je sa 6:3, 7:5 u polufinalu nakon sat i 21 minute igre pobijedio Nijemca Jan-Lenard Štrufa (Jan-Lennard Struff) i u finalu čeka pobjednika iz meča Roberto Bautista-Agut i Fabio Fonjini.  

Bosna i Hercegovina može biti ponosna na Damira Džumhura. Naš teniser je odigrao sjajan meč i još jednom potvrdio da je u vrhunskoj formi. 

Sjajni Sarajlija

Nijemca Štrufa je dobio u dva seta i sada ga čeka drugi finalni dvoboj na ATP turnirima u kratkom vremenu, nakon što je prošlog mjeseca poražen u finalu od Španca Roberta Bautista-Aguta u Vinston-Salemu (4-6, 4-6).  

Dejana Živković i Damirovi saradnici na tribinama u Sankt Peterburgu Džumhur je nakon svega 30 minuta prvi riješio u svoju korist sa 6:3. Sarajlija je u prvom setu napravio čak dva brejka. Oba u važnom momentu. Prvi u sedmom gemu pri rezultatu 3:3, a drugi u devetom gemu pri vodstvu Džumhura od 5:3. Realno, očekivali smo daleko veću neizvjesnost, s obzirom na to da je Džumhur proteklih dana u Rusiji imao problema na svoj servis.

U današnjem prvom setu na servis Džumhura, Nijemac je uspio samo u dva navrata doći do 30. Inače, Džumhur je imao veliku podršku s tribina od djevojke Dejane Živković i svog tima koji je u Rusiji. 

Drama u drugom setu

U drugom setu daleko veća drama. U prvih pet gemova vidjeli smo četiri brejka. Damir je uvijek bio u rezultatskoj prednosti, a Nijemac pod pritiskom.  Upravo taj pritisak se najviše osjetio u finišu drugog seta, gdje je Damir vješto izbjegao da dvoboj ode u tie-break.  Prvi vodstvu Damira od 6:5, Nijemcu je zadrhtala ruka, a Damir znalački, mijenjajući igru naveo Štrufa da "pukne" i ostane bez finala, gdje će se sutra naći naš teniser. S kim? Saznat ćemo ima 17 sati.   

Trenutno 43. igrač na svijetu

Po novom renkingu Džumhur je trenutno 43. igrač na svijetu. Ovo je ujedno najbolii plasman našeg igrača u karijeri.  Sa 1.021 poen, Džumhur ima realne šanse da u slučaju pobjedu u finalu bude 40. igrač na svijetu.  Ako se i ne uspije revanširati Bautisti-Agut za pooraz u Vinston-Salemu, Džumhur bi već na turniru u Kini mogao ući među 40 najboljih igrača na svijetu.  Bravo, Damire... 

 

(Izvor: Avaz)
 

Objavito: Sat, 09/23/2017 - 15:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top