Bosanci i Hercegovci protestovali u Göteborgu zbog dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Izašli smo na Trg Gustava Adolfa u Göteborgu da stanemo u odbranu istine, časti i dostojanstva, ne samo nas samih nego i samog Nobela – naveli su okupljeni građani.

Nekoliko desetina bh. građana okupilo se u Göteborgu u znak protesta zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, poznatom apologeti zločinaca poput Miloševića i Karadžića.


Handke je u oktobru proglašen dobitnikom ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

– Divno je kako toplina duše i osjećaj da činite dobro mogu odgovoriti hladnoći. Nama se upravo to danas desilo. Izašli smo na Trg Gustava Adolfa u Göteborgu da stanemo u odbranu istine, časti i dostojanstva, ne samo nas samih nego i samog Nobela – naveli su okupljeni građani.

Oni su istakli kako su izašli na ulicu da bi govorili u ime onih koji više nisu među živima.


– Ubile su ih fašistoidne politike, teroristi i krvnici. Govorili smo i u ime Nobela, jer da je živ, i “on bi bio s nama”. Neko bi nam rekao da je sve to uzalud, da mrav ne može ugasiti požar, ali naša poruka je bila: “Možda i ne može, ali se barem zna na čijoj je strani.” Naša strana je istina, suosjećanje, naša strana je strana žrtve. Skup smo počeli ”Srebreničkim infernom”, a okončali mirom u duši, jer znamo da smo učinili pravu stvar – poručeno je iz Göteborga.