Bosanci iz Kanade pisali političarima u BiH: Vikić i Dudaković na sudu, a Dodik?

Članovi bosanskohercegovačke zajednice okupili su se ovog vikenda u Vancouveru (Kanada) kako bi uputili snažne poruke podrške generalu Atifu Dudakoviću i Draganu Vikiću, kojima se sudi na Sudu BiH.

"Bilo je dostojanstveno i lijepo na druženju. Naš narod je ogorčen državnim organima koji su ovo dopustili. U našem otvorenom pismu sve se kaže. Ovo pismo ćemo poslati herojima, kao i brojnim institucijama. Pripremamo i video sa ovog skupa tako da se i u drugim sredinama širom svijeta pocnu desavati ovakvi skupovi", otkrio je za portal Radiosarajevo Nihad Krupić, ugledni pisac i novinar koji živi u Kanadi.

Kako se navodi u pismu, koje su uime bh. građana u Kanadi, uz Krupića, potpisali i Zlatko Kostecki Kum, komadant specijalne jedinice MUP-a RBiH te Nisvet Nića Nezić, aktivista i bivši logoraš Manjače, izražava se najdublja solidarnost i velika podrška herojima Dudakoviću i Vikiću.

"Koliko god pokušali da shvatimo funkciju države BiH i njenih institucija, ne može nam se oteti utisak da su njeni najvši predstavnici dopustili poniženje i razne sudske i političke progone heroja odbrambenog rata. Učinili su ono što neprijatelji nisu mogli. Ova država Bosna i Hercegovina izgleda ne razumije historiju sopstvene odbrane, kao i historiju odbrana svih progresivnih država svijeta. I kao takva mora doživjeti korjenitu promjenu, ne samo u svojim konstitutivnim aktima nego i političkoj strukturi, koja nije dorasla da vodi državu i čuva njene najveće svetinje. Da je drugačije, nikad se nebi desilo da komadanti vojske koja ju je odbranila dođu na optuženičke klupe i da im sude na osnovu optužnice grupacija koji su izvršili velike zločine širom Bosne i Hercegovine", ističe se u pismu.

Podsjeća se da je politička struktura dobila mandate branjenika i naroda da stvori jaku državu, ali je "pala na ispitu i nedorasla je tom poslu".

"I još gore, najviše sudske pravne državne institucije su u funkciji izjednačavanja naših heroja odbrambenog rata sa zločincima koji su izvršili nabrutalniju agresiju i genocid širom BiH. Porazna je činjenica da bh. sudovi prihvataju optužnice i vode sudski postupak protiv komandanata Armije RBiH koji nikad nisu potpisali nijedan dokument o strijeljanju zarobljenika, progonu, rušenju i svim drugim ratnim zločincima", ističu Bosanci i Hercegovci koji žive u Kanadi i naglašavaju da ovo nije učinio Međunarodni tribunal u Haagu niti bi to ikad "učinili sudovi civilizovanog svijeta".

"Mi duboko vjerujemo u časnost naših oficira, i sa žaljenjem konstatujemo da ćete vi, gospodo, koji potpisujete naloge o njihovom hapšenju i sudskom procesuiranju u historiji biti zapamćeni kao oni koji nemaju časti, dostojanstva i obraza. (...) Moral i etika su uvijek pisali pravo, a ne obrnuto. BiH je opstajala na osnovu razumijevanja i prihvatanja moralnog i etičkog koda, a ne nečijih političkih, kolonijalnih, okupacijskih i drugih pretenzija. Velika hipokracija i licemjerstvo je pravom opravdati da se osuđeni ratni zločinci i pojedinci iz kriminalnih grupa nominiraju na političkim izborima i postaju visoki državni službenici dok se na drugoj strani vode procesi protiv onih koji su svojom moralnom uzvišenošću i neviđenom hrabrošću omogućili opstanak
te države."

Bosanci i Hercegovci koji žive u Kanadi napisali su kako se cijeli svijet divi moralu i časti oficira i vojnika Armije i Policije Republike Bosne i Hercegovine: "Sve i jedan borac i oficir naše vojske i policije koji je došao u Sjevernu Ameriku nije krio svoju poziciju i učešće u odbrambenom ratu u BiH. I nikad nije imao problem sa vlastima SAD-a i Kanade. Odavano im je prizanje i davane su im vize za posjetu. Čak i oficirima protiv kojih se sada vodi proces. Gospodo političari iz BiH, koji za sebe kažete da ste na poziciji održavanja cjelovitosti, suverenosti i nezavisnosti države, da li ste svjesni da taj posao ne možete uspješno obavljati ako dozvoljavate monitirane sudske postupke protiv onih koji su omogućili da budete na toj funkciji?

Da li ste vi svjesni da su heroji naše odbrane, Dudaković i Vikić, zajedno sa ostalim komandantima i borcima svih odbrambenih snaga RBiH, omogućili i funkciju trenutnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji otvoreno radi na disoluciji države, negira genocide i glorifikuje ratne zločince koje je Tribunal u Haagu osudio na 'dosmrtne' kazne zatvora? Kako se protiv njega ne vodi sudski postupak za kršenje Ustava, neprijateljsku propagandu, poticanje rasizma, fasizma i diskriminacije?", upitali su u pismu.

Zamolili su naše političare da ih poštede formalno-pravnih formulacija kako se svako može optužiti i protiv svakog može voditi proces:

"Suđenje našim herojima je nastavak agresije i genocida, te mijenjanje historije i karaktera onog što se desilo od 1992. do 1995. godine u BiH. I vi ste za to odgovorni! Naša čast, dostojanstvo, sloboda i reputacija širom svijeta je nastala i potiče od časti i hrabrosti naših Dudakovića, Vikića i mnogih drugih.

Mi nećemo ostaviti naše heroje same. Oni nisu zločinci i nikad neće biti. Mi nećemo dopustiti da ih vi oborite, kao što oni nisu dopustili da nas neprijatelj porazi i uništi. Zemlja Bosna i Hercegovina je ponosna i prkosna upravo zbog njih", zaključuje se u otvorenom pismu.