Home

Bosanka Nela Popović učestvuje u ekspediciji ka najnepristupačnijim dijelovima Sjevernog pola

13 Jul

Bosanka Nela Popović učestvuje u ekspediciji ka najnepristupačnijim dijelovima Sjevernog pola

Sarajka Nela Popović izabrana je da bude dio svjetske ekspedicije koja vodi do nepristupačnih dijelova Sjevernog pola.

Osnivač projekta Ice Warrior Jim McVeil izabrao je Nelu da s njegovim timom pokušaju realizovati prvu ekspediciju ovakve vrste ikada.

Četrdesetogodišnja Nela je fizički spremna i već je ranije imala različite ekspedicije po nepristupačnim planinama. Kao šefica operacija The Kiltwalk u okviru koje je prikupljala donacije za dječije dobrotvorne organizacije, prešla je 100 kilometara pješice iz Sjeverne Finske na Arktički krug. Istakla je kako se prisjetila strasti iz djetinjstva koju je gajila prema hladnoći i snježnim uvjetima.

"Volim situacije u kojima priroda pokaže ko je gazda, a ledi snijeg definitivno imaju način da otkriju istinsku snagu vašeg karaktera. Uvijek mi je bilo nešto privlačno u hladnoći i istraživanju mene, ali za klinku koja je odrasla u Sarajevu ovakva ekspedicija se činila potpuno nedostupnom. Kada sam vidjela detalje projekta osjetila sam kao da je poziv upućen meni i da ga ne mogu ignorisati. Počastvovana sam što sam dio toga i što sam dio škotskog kontigenta. Rođena sam Bosanka, ali mnogo sam ponosna što sam usvojena u Škotskoj", kazala je Popović za Glasgow Live.

Sada se priprema da prepješači put od 1.287 kilometara do najudaljenije tačke na kopnu na Atlantskom okeanu, u sami centar sjevernog pola gdje ljudska noga još nije kročila.

Ova je pohod je krucijalan za prikupljanje naučnih podataka o tome kako se led razbija, te će dati novi uvid u klimatske promjene.

Nela je počela skijati kada je imala četiri godine, a sada se intenzivno priprema za ovaj naporni put.


"Sami trening me gura do granica izdržljivosti, ali jedva čekam da stavim noge na snijeg koji mi je uvijek bio privlačan i budem dio tima koji ispisuje historiju. Prikupljanje podataka koji će napraviti promjenu u očuvanju naše planete daje ekspediciji višu svrhu. Moramo zaštiti našu planetu za sljedeće generacije. Lideri svijeta trenutno ignorišu klimatske promjene, ali moramo razumijeti više ovo predivno mjesto koje zovemo domom i učiniti sve da ga svi poštuju", kazala je.

Vođa ekspedicije Jim McNeill kazao je kako je oduševljen što ima Nelu u svom timu, te da se raduje pripremama s njom.

 

(Izvor: Klix.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top